Puheenaihe

Turvapaikanhakijoita papereitta Finnlinesin laivalla Vuosaareen? – ”Ei ole tietoa tällaisesta”

Kuvituskuva

Laivayhtiö Finnlinesin toiminta turvapaikanhakijoiden kuljettamisessa Suomeen saa kovaa arvostelua.

Toimituksen saaman tiedon mukaan yhtiö olisi kuljettanut Saksasta Suomeen myös paperittomia matkustajia, jotka olisivat Helsingissä ilmoittautuneet turvapaikanhakijoiksi. Väitteen mukaan yhtiö olisi ottanut paperittomia matkustajia, mikäli he ovat ostaneet lipun reitille.

Laivayhtiön toimintaa säätelevät merilaki ja laki matkustaja-aluksen henkilöluetteloista.

Niiden mukaan laivayhtiön tulee tarkastaa jokaiselta laivamatkustajalta matkustusasiakirjat eli matkalippu, henkilöllisyystodistus ja mahdollinen Schengen-alueen viisumi, jos on syytä epäillä, ettei matkustaja ole Schengen-alueen kansalainen.

Helsingin poliisi kumoaa tiedot paperittomista maahanpyrkijöistä.

– Minulla ei ole mitään tietoa tällaisesta toiminnasta näin laajassa mittakaavassa. Vastaan turvapaikanhakijoiden tutkinnasta, mutta mitään merkkejä paperittomuudesta ei ole, sanoo tutkinnanjohtaja Ari Jokinen Helsingin poliisilaitokselta.

Syksyn mittaan ollut vain yksittäisiä tapauksia.

Jokisen mukaan paperittomia turvapaikanhakijoita saapuu toisinaan laivalla maihin, mutta heitä on syksyn mittaan ollut vain yksittäisiä tapauksia.

– Mistään buumista ei todellakaan ole kyse, Jokinen korostaa.

Finnlinesin lautoilla Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden suuri määrä on herättänyt myös kansanedustaja Simon Elon (ps.) huomion. Elo haluaa, että Suomi asettaisi ulkomaalaislain mukaisen seuraamusmaksun tilanteisiin, joissa laivayhtiö laiminlyö velvollisuuttaan tarkastaa ulkomaalaisten matkustajien maahantuloedellytyksiä.

– Finnlines ei kunnioita Suomen hallituksen turvapaikkapolitiikkaa ja kansainvälisiä sitoumuksia. Yhdenkään turvapaikanhakijan ei pitäisi päästä lautalle, Elo toteaa.

Suomeen on tullut päivittäin viime aikoina noin 50 turvapaikanhakijaa, joista parisenkymmentä Saksan Travemünden kautta Finnlinesin lautoilla.

Yhteensä Saksan kautta tulleita turvapaikanhakijoita on useita satoja.

Finnlinesin lakiasiainjohtajan Tapani Voionmaan mukaan laivayhtiön aluksille ei ole pääsyä ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja.

 Matkalipun lisäksi tarkistamme aina voimassa olevan passin tai kuvallisen henkilökortin, Voionmaa muistuttaa.

 Näiden asiakirjojen perusteella matkustajista tehdään matkustajaluettelo, joka toimitetaan viranomaisille. Tämä on lakiin perustuva velvollisuutemme, jonka mukaan toimimme ja olemme aina toimineet.

Voionmaa on ymmällään keskustelusta, jonka mukaan Finnlinesin laivoilla kulkee paperittomia maahantulijoita.

 Minä en kyllä havaitse tämän ongelman koskevan Finnlinesiä millään tavoin, Voionmaa päättelee.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu