Puheenaihe

Espoon jättimäinen it-puhallus kutistui – näin poliisi kommentoi

Poliisi on saanut Espoon kaupungin kadonneiden tietokoneiden esitutkinnan päätökseen.

Espoon kaupungin kadonneiden tietokoneiden esitutkinta on saatu päätökseen. Länsi-Uudenmaan poliisi kertoi keskiviikkona, että tuhansia Danske Finance Oy:n rahoittamia ja Espoon kaupungin käytössä olleita tietoteknisiä laitteita on joutunut tuntemattomalla tavalla kateisiin.

Kadonneissa laitteissa on ollut muun muassa pöytäkoneita, kannettavia tietokoneita ja tulostimia.

Kateissa tällä hetkellä olevien laitteiden määrä on kuitenkin selvästi pienempi kuin alunperin kaupungin tekemässä tutkintapyynnössä esitettiin.

Todellinen kateissa olevien laitteiden määrä on poliisin mukaan 2 3002 900, kun alunperin arveltiin, että kaupungilta olisi kateissa jopa 9 000 laitetta

Esitutkinnassa paljastui ainoastaan yksi epäilty laitteiden anastustapaus, josta on käynnistetty oma erillinen esitutkintansa.

Kyseinen tapaus ei kuitenkaan selitä epäillystä laitehävikistä kuin marginaalisen osan, poliisi huomauttaa.

Poliisin mukaan kadonneiden laitteiden tämänhetkisessä arviossa ei ole huomioitu eri aineistoissa esiintyviä ja kokonaan tunnistamatta jääneitä laitteita. Niiden määrä on jopa 5 000 kappaletta. 

– On hyvin todennäköistä, että merkittävä osa näistä tunnistamatta jääneistä laitteista sisältyy [alun perin] kadonneiksi epäiltyihin laitteisiin, jotka ovat jääneet vertailuissa tunnistamatta virheellisten tunnistetietojen takia. Näin ollen kadonneiksi jäävien laitteiden määrä on vielä huomattavasti edellä esitettyä määrää pienempi, poliisi kertoo tiedotteessa.

Poliisin mukaan laiterekistereissä olleet ongelmat ja epäselvyydet ovat olleet laajalti tiedossa. Onkin mahdollista, että tilannetta on käytetty tahallisesti tai ymmärtämättömyyden takia yksittäistapauksissa hyödyksi.

Poliisi pitää siis mahdollisena, että laitteita on otettu oikeudettomasti haltuun. Esitutkinnassa ei saatu kuitenkaan sellaista selvitystä, jonka perusteella olisi syytä epäillä kenenkään syyllistyneen törkeään kavallukseen tai varkauteen

Espoon kaupunki on teki kadonneista it-laitteista tutkintapyynnön poliisille joulukuussa 2014.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Espoon IT-hässäkkä: Kadonnut kone makasi vuosia Jyrki Kasvin kaapissa – äänestäjältä tiukkaa palautetta10.6.2015 14.12
Espoon virkajohto ymmällään – it-laitteet katosivat kuin tuhka tuuleen1.6.2015 18.09

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu