Puheenaihe

Erehdys? 21 vuotta sitten myynnistä vedetty suosikki palaa markkinoille

Enää ei tarvitse juoda teollista kiljua – nyt kaupasta saa taas oikeaa long drinkiä.

Nyt sitä saa taas 21 vuoden tauon jälkeen.

Hartwall

Oliko se erehdys? Kun Suomi liittyi EU:hun 1995, kaupan hyllystä poistui Hartwallin 2,6-prosenttinen aito long drink. Se oli monen kuluttajan suosikkijuoma, I-lonkeroksi kutsuttu.

Moni vahvemmankin ystävä piti I-lonkerosta, vaikka se oli maultaan hiukan makeampaa kuin Original 5,2 %. Myös ravintolat anniskelivat I-lonkeroa – terästettynä tai ilman.

Nyt Hartwall kertoo, että Gin-grapefruit 2,6 % ja Vodka-lime 2,6 % "uutuudet" ovat tulleet taas myyntiin päivittäistavarakauppoihin. Juomissa on aito gin- ja vodka-pohja Alkon tuotteiden tapaan.

Hartwallilla on luettu lakia uudelleen:

Alkoholilaissa on määritelty, että yli 2,8 % alkoholia sisältävät, päivittäistavarakaupoissa myytävät tuotteet tulee olla käymisteitse valmistettuja. Alkoholilain mukaan alkoholia alle 2,8 % sisältävät tuotteet luetaan alkoholittomiksi, ja niitä ei koske samat käymispohjarajoitteet.

Miksi niin kiljua?

Wikipedian mukaan kilju on kotitekoisesti pääosin vedestä, sokerista ja hiivasta valmistettu alkoholijuoma. Määritelmä pätee lähes kaikkiin kaupassa oleviin matala-alkoholillisiin tuotteisiin, jotka eivät ole oluita tai viinejä. Ne ovat olleet teollisia kiljuja. Tosin rakkaalla lapsella on ollut muitakin nimiä, kuten "sossusiideri".

Long drink on puolestaan juomasekoitus, jonka aineosia ovat väkevä alkoholi ja virvoitusjuoma. Näiden  ready-to-drink-juomien teollisessa valmistuksessa Suomi oli noin 50 vuotta muuta Eurooppaa edellä:

Alunperin Gin Long Drink kehitettiin helpottamaan tarjoilua Helsingin Olympialaisiin vuonna 1952. Toinen alkuperäinen maku oli Brandy Long Drink. Alko valmistutti ne Hartwallilla.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Lonkero lähtee Ruotsiin – nytkö alkaa Euroopan valloitus?31.3.2015 14.53
Tilanne ”fifty-sixty”: Lonkeron kohtalo puntarissa30.7.2014 20.01
Lonkerosta tuli virkamiehille päänsärky13.6.2014 06.30
AL: Mies toi Virosta viinaa ”omaan käyttöön” – Nyt valtiolla on 123 litraa schnapseja ja 130 litraa lonkeroa14.10.2015 11.36

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu