Kulttuuri

Mari Rantanen tuo palan luontoa metrotunneliin

Kuvataiteilija Mari Rantanen on asunut ennen maailmalle lähtöään Tapiolassa. Hän iloitsee siitä, että saa tehdä taideteoksen entisille kotikulmilleen.

Anneli Tuominen-Halomo

Kaikki Länsimetron kahdeksan asemaa saavat yksilöllisen ilmeen, jota täydentämään on suunniteltu taideteos.

Kuvataiteilija Mari Rantanen ja Arkkitehtitoimisto HKP Oy ovat luoneet taiteen kautta Niittykummun asemalle oman, vahvan identiteetin.

Niittykummussa kun ollaan, Rantanen otti lähtökohdakseen kesäisen niityn. Taideteos sai värityksensä punaisina hehkuvista maitohorsmista ja ruohon vihreydestä.

Taideteos on koko asemalaiturin mittainen."

Työnsä tueksi taiteilija sai selkeän lähtökohdan: Tässä kulkee juna ja tässä on taidetta varten kaksi isoa seinää.

Teoksen materiaali on ääntä eristävää metalliverkkoa. Taiteilija sai arkkitehdeilta asiantuntija-apua siihen, miten materiaalia voi käsitellä.

– En ole aiemmin käyttänyt tällaista materiaalia, mutta ruutukuvio on tuttu, Rantanen sanoo.

– Jossain vaiheessa ajatuksena oli, että aseman katto maalattaisiin vaaleanpunaiseksi, mutta se ei toteutunut. Tumman katon avulla aseman ilmeestä tuli dramaattisempi.

Taideteos on koko asemalaiturin mittainen. Matinkylään menevää kulkusuuntaa hallitsee vihreä väri. Helsinkiin päin mentäessä hallitsevampi väri on punainen.

Taideteoksen värit paljastuvat vähitellen laskeuduttaessa liukuportaita pitkin asemalaiturille. Väriliukuman voi tulkita symboloivan valon kulkua tai elämän kulkua.

Asemalaiturin sivuseinien mittainen taideteos on 90 metriä pitkä ja 5 metriä korkea. Teos muodostuu 60 x 60 sentin kokoisista erivärisistä neliöistä.

– Ruutukuvio on kaikille tuttu. Minulle on tärkeää, että teoksen muotokieli on sellainen, että hyvin erilaiset ihmiset voivat kokea sen omakseen, Mari Rantanen toteaa.

Taiteilija on tyytyväinen siitä, että hän on saanut suunnitella myös lippuhallin värimaailman.

Länsimetron toimitusjohtajan Matti Kokkisen mielestä Rantanen luo värinkäyttökyvyllään positiivista tunnelmaa maan alle. Kesäinen värimaailma saa matkustajan unohtamaan sen, että pään yläpuolella on 20 metriä kalliota.

Kaikille metroasemille on varattu paikka taideteokselle. Koivusaaren ja Keilaniemen metroasemille on päätetty toteuttaa valoteos. Aalto-yliopiston metroaseman katto on samalla myös taideteos.

– Tapiolan, Urheilupuiston ja Matinkylän metroasemien taideteosten toteuttamisesta ei vielä ole tehty päätöstä, Kokkinen toteaa.

Mari Rantanen

Syntynyt Espoossa vuonna 1956.

Valittiin Suomen nuoreksi taiteilijaksi vuonna 1989.

Asuu ja työskentelee osan vuodesta Tukholmassa ja New Yorkissa, kesäateljee Forssan Tammelassa.

Tekee taideteoksen myös Tukholman Citybanan uudelle Odenplanin asemalle.

Mukana Dark Days, Light Nights -yhteisnäyttelyssä Kansas Cityssä, USA:ssa 20. helmikuuta 2016 asti.

Niittykummun metroasema sijaitsee Merituulentien ja Haukilahdenkadun kulmauksessa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu