Puheenaihe

Poliisi teinityttöjen ahdistelusta: Kyse voi olla rajusta "Taharrush gamaesta"

Saksalaislehti Welt am Sonntag kertoi rajusta ahdistelupelistä viikonloppuna.

Kuvakaappaus

Nettipoliisi ja poliitikko Marko "Fobba" Forss uumoilee, että uudenvuodenyönä Saksan Kölnissä ja Helsingissä nähdyissä nuorten naisten ahdistelutapauksissa voi olla kyse rajun "Taharrush gamaen" rantautumisesta Eurooppaan.

Siinä suuri joukko miehiä käy uhrin kimppuun ja ahdistelee tätä seksuaalisesti. Pahimmillaan teot johtavat joukkoraiskaukseen.

Saksalaisissa tiedotusvälineissä esimerkkinä Taharrushista pidetään amerikkalaisen naistoimittajan joukkoraiskausta Kairon Tahririn-aukiolla 2011 arabikevään mellakoissa.

Arvostettu Welt am Songtag -lehti kertoi sunnuntaina, että Saksan keskusrikospoliisi tutkii pelin mahdollista vaikutusta uudenvuodenyön rikoksissa.

Helsingissä uutenavuotena koetut tapahtumat voivat olla osa tätä laajempaa ilmiötä, Marko Forss arvioi Facebook-sivuillaan. 

Helsingissä tapahtumat eivät olleet kuitenkaan likikään samaa mittakaavaa kuin Saksassa, jossa rikosilmoituksia on tehty jo liki 500.

Helsingin poliisi on tarkentanut, että suuret miesryhmät ovat joka tapauksessa osa uutta ahdisteluilmiötä. Epäiltyjen joukko voi kattaa Helsingissä kymmeniä miehiä, arvioi poliisi.

Samalla Marko Forss puolustaa Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäkeä, joka on joutunut kovan arvosteluryöpyn kohteeksi kerrottuaan uudenvuoden yön tapahtumista.

– Myöhemmin samaa ilmiötä oli havaittu myös esimerkiksi nuorisotyön parissa. Ahdistelu tapahtuu ryhmissä ja voi mennä julkisilla paikoilla pidemmälle kuin yksittäinen lääppäisy. Toiminnalla Koskimäki viittaa mitä todennäköisimmin ns. Taharrush game -toimintaan, jossa suuri joukkio ahdistelee naisia. Termi on itsellenikin täysin uusi. Sama termi on noussut kuitenkin esille esim. Kölnin tapauksen yhteydessä, Marko Forss kirjoittaa Facebook-sivuillaan.

Taharrush-ilmiöön on viitannut myös puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.), joka sanoi blogissaan viime viikolla, että "Suomen toreista ei saa tulla uusia Kairon Tahririn aukioita".

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Toni Alaranta piti Niinistön lausuntoa osin yliampuvana Ylen haastattelussa, muttei aivan täysin tyrmännyt sitä.

Suomalainen Lähi-idän tutkija Susanne Dahlgren sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa, että hän ei usko Kölnissä uudenvuodenyönä tapahtuneiden rikosten taustalla olevan järjestäytynyttä toimintaa.

Juttua korjattu klo 20.35: "Taharrush game" --> "Taharrush gamae"

"Some-kommentointi MV-lehden tasoa"

Markko Forss ihmettelee Facebookissa Ilkka Koskimäen saamaan syytösryöppyä Helsingin uudenvuodenyön tapahtumien kommentoinnista.

Koskimäen antamien haastatteluiden perusteella tehtiin Fobban mukaan pikainen johtopäätös, ettei poliisin mukaan Helsingissä ole ennen turvapaikanhakijoita ahdisteltu naisia.

– Olisi melko epä-älyllistä väittää, ettei vuosikausia poliisin töitä tehnyt Koskimäki ymmärtäisi, että naisia on ahdisteltu seksuaalisesti jo iät ja ajat. Kuitenkin moni taho tarttui tähän kiinni ja irvaili asian suhteen pitkin somea. Mielestäni se oli MV-lehden tasoista väärinymmärtämistä, napauttaa Forss.

Forss sanoo, että poliisin tietojen kritisointi kuuluu asiaan, mutta kritiikki ja virhepäätelmien teko pitäisi pitää erillään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Teinityttöjen laajaa ahdistelua rokkifestarilla Tukholmassa – poliisi salasi rikokset 2 vuotta11.1.2016 07.12
Poliisipäällikkö antaa ”tulitukea” alaiselleen: "Laaja seksuaalinen häirintä on uusi ilmiö"10.1.2016 18.17
Puolustusministeriltä jyrkkä lausunto uuden vuoden ahdisteluista – "Toreistamme ei saa tulla Tahirin aukioita"10.1.2016 21.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu