Puheenaihe

Aleksi Valavuori: Näitä kolmea asiaa urheilussa ei vieläkään tajuta

NÄKÖKULMA Urheilutoimittajat palkitsivat tällä viikolla vuoden urheilijoita ja urheilutekoja. Me pyysimme urheilun monitoimimies Aleksi Valavuorelta jo tätä ennen arvion suomalaisen urheilun tilasta. Tässä tulos.

Yksi suomalainen urheilukulttuurin keskeisistä ongelmista on, että se on liian pitkään perustutunut voittamiseen ja häviämiseen. Meillä ei ole ymmärretty yhteisöllisyyden, yhdessä tekemisen eikä tunnetilan merkitystä, Aleksi Valavuori sanoo.

Jussi Virkkumaa

Yksi suomalaisen urheilukulttuurin keskeisistä ongelmista on asenne: urheilu on liian pitkään perustunut voittamiseen ja häviämiseen. Meillä ei ole ymmärretty yhteisöllisyyden, yhdessä tekemisen, eikä tunnetilan merkitystä, Aleksi Valavuori sanoo.

Näin siitäkin huolimatta, että viime vuosien kiinnostavimmat urheiluilmiöt ovat löytyneet pitkälti joukkueurheilusta. Eikä Valavuori puhu vain nuorista leijonista.

– Seuratasolla kovin juttu on Susijengin menestys. Kiinnostavia ovat myös Kokkolan Tiikerit lentopallossa, SJK futiksessa ja SPV salibandyssä. Ja vaikka tämä voi olla omaan pussiin pelaamista, niin sanon silti, että Loimaan Bisonsien menestys neljän viime vuoden aikana on myös ollut yksi merkittävä ilmiö suomalaisessa urheilukulttuurissa, hän sanoo.

Kaikkia näitä yhdistää – heittäytyminen.

Hengestä on kyse myös tämän hetken kiinnostavimman yksilöurheilijan kohdalla, Valavuori sanoo.

– Vapaaottelija Makwan Amirkhanissa yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla sekä kilpailulliset elementit että oman persoonan peliin laittaminen.

Mutta entä viime vuoden suurimmat pettymykset?

Suurin yksittäinen pettymys tulosurheilussa on HJK:n putoaminen Eurooppa-liigasta.

– Se tapahtui vielä niin karmealla tavalla. Jatkoajalla. Siinä menetettiin hetkessä viisi miljoonaa euroa. HJK on kuitenkin vahva seura ja selviää tästäkin takaiskusta, Valavuori uskoo.

Espoolaisessa huippu-urheilussa on mennyt kaikki pieleen; koris, futis ja henkitoreissaan kituva lätkä."

Isossa kuvassa suomalaisurheilun suurin pettymys on Valavuoren mielestä silti... Espoo. Koko Espoo.

– Espoolaisessa huippu-urheilussa on mennyt kaikki pieleen; koris, futis ja henkitoreissaan kituva lätkä, sanoo itsensä espoolaiseksi kokeva Valavuori.

Espoon ongelma ei selity hänen mielestään huonolla tuurilla tai sattumalla.

– Vaikka Espoo on täynnä muualta tulleita, on sillä myös oma identiteetti. Espoon ongelma on, että toiminta on repaleista. Espoolainen urheilu on ollut kuin köydenvetoa, ja nyt tuo köysi on katkennut, Valavuori kuvailee.

Hän toivoo, että espoolainen urheilu saadaan tulevaisuudessa yhden katon alle.

– Puhetta siitä on ollut monta vuotta, mutta jotta puhe muuttuu teoiksi, tarvitaan vahvoja ihmisiä ja oivallus siitä, että yhteinen hyvä on tärkeämpi kuin oma hyvä.

Valavuoren mielestä Suomessa ylipäätään on liikaa urheiluseuroja. Jokainen puuhaa omillaan, vähin resurssein. Päinvastaisena esimerkkinä hän mainitsee HIFK:n, joka toimii monessa lajissa.

– Kun urheiluseura kasvaa suureksi, sillä on positiivista vaikutusta ja merkitystä myös paikallisuuden kannalta, hän uskoo.

Valavuori ei näe, että esimerkiksi vaatimattomuus olisi enää ongelma suomalaisessa urheilussa.

– Kulttuuri on muuttunut. Omaa osaamista uskalletaan tuoda esiin. Hyvä esimerkki tästä on juuri Susijengi. Heitä arvostetaan, Valavuori sanoo.

Innostun helposti, ja olen vuosien varrella auttanut lukuisia ihmisiä. Ikävä kyllä monesti on käynyt niin, että lopulta on jäänyt vain luu käteen."

Mutta missä asioissa Valavuori kokee itse onnistuneensa?

– Olen onnistunut synnyttämään ilmiöitä ja luomaan verkostoja. Onnistumiset eivät niinkään johdu siitä, että asettaisin tavoitteita. Menen pitkälti fiilispohjalta, mutta pidän riman aina korkealla.

Entä epäonnistuneensa?

– Epäonnistumisten lista on pitkä, mutta ei onneksi yhtä pitkä kuin onnistumisten. On tullut lähdettyä liian moneen mukaan. Siitä on seurannut ajanhallintaongelmia, joten minun on ollut pakko opetella karsimaan töitä ja keskityttävä muutamaan projektiin kerrallaan.

– Vaikka monilla voi olla päinvastainen käsitys, koen olevani liian kiltti ihminen. Innostun helposti, ja olen vuosien varrella auttanut lukuisia ihmisiä. Ikävä kyllä monesti on käynyt niin, että lopulta on jäänyt vain luu käteen. Lisäksi olen saanut vielä skeidat niskaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu