Poliisi jaotteli uudenvuoden seksirikokset – näin naisten kimppuun käytiin

Poliisi jalkautui isolla näkyvyydellä keskustaan uudenvuoden yönä. Arkistokuva.

Johanna Erjonsalo

Helsingin poliisi on julkaissut selonteon uudenvuodenyön tapahtumista keskustassa. Poliisin tietoon ei ole koskaan tullut näin suurta yhden vuorokauden aikaista seksuaalirikosmäärää, 15 eri tapausta, joten uudenvuoden yö oli täysin poikkeuksellinen.

Poliisi tutkii yhtä raiskausta, kahta raiskauksen yritystä sekä 12 seksuaalista ahdistelua.

Esitutkinnan perusteella tapahtuneet seksuaalirikokset voidaan poliisin mukaan asettaa kolmeen eri kategoriaan.

1. Rikoksesta epäilty (nuori mies) kohdistaa seksuaalirikoksen yksittäiseen henkilöön

2. Rikoksesta epäiltyinä on ryhmä (jopa 10–20 henkilöä) nuoria miehiä, jotka kohdistavat seksuaalirikoksen yksin liikkuvaan naishenkilöön.

3. Rikoksesta epäiltyinä on ryhmä (jopa 10–20 henkilöä) nuoria miehiä, jotka kohdistavat seksuaalirikoksen kahteen tai useampaan naishenkilöön samanaikaisesti.

Rikosten uhrit ovat iältään 14–66-vuotiaita naisia, joille on aiheutunut fyysisiä ja/tai henkisiä vammoja.

Rikoksen uhrien ja rikosilmoitusten tapahtumatietojen perusteella rikoksesta epäillyt ovat valinneet uhrinsa osittain uhrin haavoittuvuuden perusteella.

Osa rikoksen uhreista on ollut yksin liikkeellä, mikä on tehnyt heistä otollisen kohteen yksittäiselle rikoksen tekijälle tai rikoksen tekemiseen orientoituneelle ryhmälle.

Rikoksen tekemiseen on osallistunut useampi henkilö, mikä on ollut rikoksen toteuttamiseksi helpompaa. Tällöin myös rikoksen kiinnijäämisriski on ollut alhainen.

Seksuaalinen ahdistelu on käsittänyt esimerkiksi kourintaa, kähmintää, lääppimistä, puristelua ja kasvojen nuoleskelua. Asianomistajien kertoman mukaan ryhmässä toimineilla henkilöillä on ollut mahdollisesti ennakkoon sovittu taktiikka, jossa osa rikoksesta epäillyistä on piirittänyt rikoksen uhrin ja osa on ahdistellut.

Uhria piirittäneiden tehtävänä on ollut estää uhrin pakeneminen, ulkopuolisten väliintulo ja toiminnan paljastuminen.

Kuvattu toiminta on sekä laajuudeltaan että tekotavaltaan uusi ilmiö Helsingissä.

Written by:

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

"Naisia ahdisteltiin 10–20 miehen ryhmissä" – poliisilta uusi raportti uudenvuoden yöltäUudenvuoden ahdistelut: Poliisi saanut lisää ilmoituksia, etsii yhä raiskausyrityksen uhriaNuori tyttö yritettiin raiskata Helsingissä uudenvuodenyönä – poliisi tutkii