Putkat olivat täynnä uutena vuotena – Poliisi: Nämä vinkit saivat toimimaan ennalta

Helsingin keskustassa oli uutenavuonna 17 poliisipartiota.

Arkistokuva

Helsingin poliisin mukaan viranomaiset osasivat varautua uudenvuoden yön levottomuuksiin Tampereella ja Kirkkonummella turvapaikanhakijoiden keskuudessa kiertäneiden viestien takia.
Lisäksi poliisilla oli tiedossa aiemmin syksyllä Helsingissä sattuneita seksuaalirikostapauksia, joissa epäiltynä oli todennäköisesti turvapaikanhakijoita.

– Länsi- Uudenmaan poliisilaitoksen tekemien selvitysten perusteella otettiin [Kirkkonummen] Aavarannasta kiinni muutamia turvapaikanhakijoita, joita epäiltiin julkisesta kehottamisesta rikokseen. Helsingissä vastaavaa huhua ei havaittu, mutta ainakin Tampereella poliisipartioille oli kerrottu siellä olevien irakilaisten toimesta vastaavaa tarinaa, Helsingin poliisi kertoo raportissaan uudenvuoden yöltä. 

Poliisin mukaan uudelta vuodelta kirjattiin viimevuotista vähemmän hälytystehtäviä. Tämä selittyy osin kirjauskäytännöillä, mutta myös sillä, että yleisen järjestyksen turvaamiseen varattuja poliiseja oli paljon.

Keskustassa oli poliisin mukaan jopa 17 vahvistettua partiota, jotka olivat täystyöllistettyjä.

– Käskynjakotilaisuuksissa korostettiin voimakkaasti poliisin puuttumiskynnystä päihtyneisiin naisiin sekä turvapaikanhakijoiden aiheuttamaan mahdolliseen seksuaaliseen häirintään. Samalla määrättiin jokainen poliisimies käyttämään keltaista liikenteenohjausliiviä näkyvyyden takaamiseksi, poliisin raportti kertoo.

Keskustasta poistettiin poliimin mukaan useita ihmisiä, ja lisäksi jo alkuillasta lähtien otettiin henkilöitä kiinni poliisilain perusteella.

– Osaksi tämän vuoksi sekä Kisahallin että Itäkeskuksen kiinniotettujen säilytystilat täyttyivät yön aikana. Poliisilain perusteella kiinniotettuja oli yhteensä 101. Heistä turvapaikanhakijoita oli 23, ja heidät otettiin kiinni yleiseltä paikalta sekä vastaanottokeskuksissa tapahtuneiden häiriöiden vuoksi.