Ainutlaatuinen ravintola aloittaa Helsingissä – ratsastaa waste-trendin harjalla

Saakohan hävikkiruuasta loihdittua näin herkullisen näköisiä annoksia?

Jussi Vehkasalo

Helsinkiin aiotaan perustaa Suomen ensimmäinen hävikkiruokaravintola.

Ravintola aloittaa pop-up-ravintolana 21. tammikuuta. Haussa ovat pysyvät tilat Helsingin keskustan alueelta.

Hävikkiruokaravinola on osa From Waste to Taste -kiertotaloushanketta, joka taistelee ilmastonmuutosta ja ruokahävikkiä vastaan.

Hävikkiä syntyy ruuan tuotannon kaikilla portailla."

Hankkeen ensimmäiseen vaiheeseen kuuluu ravintolan lisäksi ruuankierrätyskeskus Helsinkiin.

Voittoa tavoittelematon hanke työllistää erityisesti syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, maahanmuuttajia sekä pitkäaikaistyöttömiä. Ruuanvalmistuksesta vastaa ammattikokkien tiimi.

Hanketta rahoitetaan joukkorahoituskampanjalla. Mesenaatit ostavat etukäteen lounaita ja illallisia. Ravintolan luovaksi kokiksi tulee villiyrtti- ja luontospesialisti Ossi Paloneva.

– Ihmiset mieltävät hävikkiruoan päiväysvanhaksi roskistavaraksi, mutta todellisuudessa hävikkiä syntyy ruoan tuotannon kaikilla portailla. Osa kasviksista jätetään peltoon, teurastamoilta jää yli epätavallisia ruhonosia, kalastajat saavat pyydyksiinsä roskakalaa, juustontuotannosta syntyy valtavat määrät käyttämätöntä heraa. Elämme järjestelmässä, jossa osa tuotteista on taloudellisesti ”järkevämpää” jättää käyttämättä", sanoo Paloneva.

Written by:

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Yhä useampi lähikauppa halukas antamaan hävikkituotteita ruoka-apuun