Suomeen ennustetaan 200 miljardin euron työurakkaa – "Asunnot ovat väärässä paikassa"

Lautakunta oli alueen asukkaiden kanssa samaa mieltä: Mikkelän rivitaloalueen keskelle ei voi rakentaa kerrostaloja. Kuvituskuva

Päivi Tuovinen

TALOUS Yhä suurempi osa vapaana olevista asunnoista on väärissä paikoissa, kertoo tuore tutkimus.

Uunituore VTT:n tutkimus vahvistaa tutun ilmiön asuntomarkkinoilta. Uusia asuntoja tarvitaan vuosittain kymmeniä tuhansia. Mikäli asuntopulasta halutaan eroon, lähes kaikki uudet asunnot on rakennettava suurin kaupunkeihin.

Neljäntoista suurimman kaupunkiseudun osuus asuntotuotannosta on jo lähes 90 prosenttia ja sen voidaan olettaa jopa kasvavan. Joten vaikka muualla Suomessa on asuntoja tyhjillään, ne sijaitsevat asuntopulan ratkaisemisen kannalta väärissä paikoissa.

Maahanmuuton kiihtyminen voi merkitä jopa tuhansien uusien asuntojen vuosittaista rakentamistarvetta."

Tutkimuksessa summataan, että neljälletoista suurimmalle kaupunkiseudulle tarvitaan yli 760 000 uutta asuntoa seuraavan 25 vuoden aikana. Väestön keskittyminen suuriin kaupunkeihin on myös mahdollisuus. Se vaatii uudisrakentamista eli tuo työtä.

– Asuntotarpeen tyydyttämisessä kyse on kaikkiaan lähes 200 miljardin euron urakasta seuraavien 25 vuoden aikana. Työmääränä se tarkoittaa samaa kuin kaikki Suomen työlliset työllistettäisiin yli vuoden ajaksi, laskee tutkimuksen ohjausryhmän puheenjohtaja, pääekonomisti Sami Pakarinen Rakennusteollisuus RT:stä

Tutkimus ottaaa kantaa myös siihen, miten maahanmuutto vaikuttaa asuntotarpeeseen.

– Maahanmuuton kiihtyminen voi merkitä vuosittain jopa tuhansien uusien asuntojen rakentamistarvetta, erityisesti suurimmilla kaupunkiseuduilla, todetaan tutkimuksessa.

Asuntopulasta voi tulla talouskasvun tulppa."

Suurin pula asunnoista on tällä hetkellä Helsingissä. Helsingin seutu tarvitsee 50 prosenttia, Tampereen seutu 40 ja Oulun seutu peräti 54 prosenttia lisää asuntoja niiden tämänhetkiseen asuntokantaan nähden.

Tutkimuksessa muistutetaan, että asuntopula voi muodostua koko talouskasvun tulpaksi, jos asuntojen tarvetta ei oteta huomioon muun muassa kaavoituksessa ja investoinneissa joukkoliikenteeseen.

Tutkimuksen ovat tilanneet ympäristöministeriö, Rakennusteollisuus RT, Suunnittelu- ja konsultointiryitykset SKOL, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, Kuntarahoitus ja Suomen Hypoteekkiyhdistys.

Written by:

Tiina Örn

Ota yhteyttä