Puheenaihe

97 prosentille somaleista myönteinen päätös – Vertailu: Suomella yhä höllä turvapaikkalinja

Suomi kiristi viime syksynä turvapaikan saamisen kriteereitä. Tuoreissa turvapaikkatilastoissa muutos ei näy.

Arkistokuva

Suomesta turvapaikkaa hakevat somalit, irakilaiset ja afganistanilaiset saavat edelleen pääsääntöisesti myönteisiä viranomaisharkintaan perustuvia turvapaikkapäätöksiä, käy ilmi Maahanmuuttoviraston Migrin tuoreista tilastoista.

Selvästi eniten myönteisiä päätöksiä annettiin viime vuonna somaleille. Viranomaisharkintaan perustuvista turvapaikkapäätöksistä 97 prosenttia oli myönteisiä, kun hakijana oli somali. Yhteensä myönteisiä turvapaikka- ja oleskelulupapäätöksiä tehtiin somaleille 486 ja kielteisiä 17.

Lisäksi 159 somalihakijan turvapaikkahakemus raukesi tai jätettiin tutkimatta Suomessa esimerkiksi Dublin-asetuksen vuoksi.

Myös irakilaisilla turvapaikanhakijoilla viranomaisharkintaan perustunut päätös oli usein myönteinen. Myönteisiä päätöksiä oli irakilaisilla 652 ja kielteisiä 119. Myönteisten päätöksen osuus oli 85 prosentin luokkaa.

Kitsaimmin kolmesta suuresta hakijaryhmästä myönteisiä viranomaisharkintaan perustuvia turvapaikkapäätöksiä tehtiin afganistanilaisille. Heistä 72 prosenttia sai myönteisen päätöksen. Yhteensä myönteisiä päätöksiä tehtiin afgaaneille 121 ja kielteisiä 48.

Maahanmuuttovirasto kiristi viime vuonna sekä Somaliaa, Irakia että Afganistania koskevia maalinjauksiaan. Esimerkiksi Somalian kohdalla Etelä- ja Keski-Somaliaa alettiin pitää turvallisina alueina. Samalla virasto kertoi, että turvapaikkapäätöksissä aletaan korostaa hakijan yksilöllistä tilannetta. 

– Erityistä huomiota kiinnitetään muun muassa naisiin ja lapsiin, seksuaalivähemmistöjen edustajiin sekä islamilaista sharia-lakia ja Al-Shabaabin säännöksiä rikkoviin ja pakkovärväyksen uhreihin, virasto tiedotti lokakuussa 2015.

Koko vuotta 2015 koskevien lukujen perusteella uusi linjaus ei näytä vaikuttaneen tehtyihin päätöksiin. Vaikutus voi tosin tulla viipeellä, sillä linjaus muuttui vasta lokakuussa.

Maahanmuuttoviraston tulosaluejohtaja Juha Similä korosti viime perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että tilastoissa nyt näkyvien päätösten taustalla "on yleensä aina ollut yksilöllistä harkintaa". 

Turvapaikkapäätös voidaan tehdä kansainvälisen suojeluntarpeen, toissijaisen suojelun tai ns. humanitaarisen suojelun perusteella. Somaleilla ja afgaaneilla kaksi jälkimmäistä perustetta korostuivat viime vuonna.

Maahanmuuttovirasto on saanut kritiikkiä siitä, että se on tiedotuksessaan laskenut kielteisiksi ratkaisuiksi myös rauenneet tai tutkimatta jätetyt turvapaikkatapaukset.

Viime perjantaina virasto korjasi linjaansa ja kertoi myönteisten ja kielteisten päätösten osuudet vain siltä osin kuin ne perustuvat suomalaisviranomaisten harkintaan.

Viime vuoden tilastojen mukaan noin 60 prosenttia kaikista tutkituista hakemuksista sai myönteisen ja 40 prosenttia kielteisen päätöksen.

Myönteisten päätösten osuus on herättänyt arvostelua etenkin perussuomalaisissa, jotka ovat toistuvasti vaatineet Suomen linjan kiristämistä ja "vetovoimatekijöiden" karsimista muiden pohjoismaiden tasolle.

Vertailussa Ruotsiin Suomen linja näyttäisi tällä hetkellä olevan höllempi.

Ruotsissa sikäläinen Migrationverket kertoo verkkosivuillaan, että somaleilla myönteisten päätösten osuus oli viime vuonna 71 prosentin luokkaa, afgaaneilla 90 prosenttia ja irakilaisilla 58 prosenttia. 

Näistä luvuista on poistuttu Dublin-asetuksen tai muun syyn vuoksi harkinnan ulkopuolelle jääneet tapaukset.

Absoluuttisina lukuina Ruotsin myöntämät myönteiset turvapaikkapäätökset ovat Suomea suurempia, sillä Ruotsiin saapui viime vuonna kolme kertaa enemmän hakijoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Jopa 3000 turvapaikanhakijaa perui hakemuksensa – 59 prosenttia päätöksistä myönteisiä22.1.2016 13.22
”87 prosentilla syynä elintaso” – Suomi voi alkaa palauttaa myös Somaliaan ja Keski-Irakiin22.9.2015 08.58

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu