Puheenaihe

Nuorisotyöntekijät hyppäsivät junaan – "Ylilyönteihin puututaan"

RAITEILLA Niina ja Sauli ovat vaihtaneet kuulumisia jo tuhansien nuorten kanssa junissa ja asemilla.

Nuorisotyöntekijät Niina Koski ja Sauli Taipale tekevät tiimityötä. – Nuorten asialla ollaan, mutta huonoa käytöstä emme hyväksy.

Marika Lumme

Nuorisotyöntekijät Niina Koski ja Sauli Taipale vetävät tummat univormut ylleen. Kaksikko suuntaa Myyrmäen juna-asemalle, josta he hyppäävät junaan ja jalkautuvat nuorten luokse. Nuorisotyö raiteilla -työntekijöillä on jo lähes 3 000 kohtaamista nuorten kanssa. Nuoria tavataan juna-asemilla ja lähiympäristössä, kuten kauppakeskuksissa.

Helsingin, Vantaan ja Espoon nuorisopalveluiden yhteishanke on pilotti, jonka päärahoitus, 70 000 euroa, tulee opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Hankkeen yksi tärkeimmistä tavoitteista on auttaa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria uuteen suuntaan. Matkustamisen näkökulmasta tavoitteena on lisätä turvallista matkustamista ehkäisemällä konflikteja ja lisäämällä nuorten sekä muiden matkustajien keskinäistä ymmärrystä.

– Nuoret haluavat näkyä, näyttäytyä ja nähdä itse, siksi liikutaan eikä vietetä aikaa esimerkiksi nuorisotiloissa, tietää hanketta koordinoiva Vantaan aluenuorisopäällikkö Pekka Mäkelä.

Nuorisotyöntekijät päivystävät tällä hetkellä kehäradalla. Työkenttä laajenee kun länsimetro aloittaa, samoin raidejokeri ja mahdollinen pisararata. Tehtävää koko pääkaupunkiseudun mittakaavassa on paljon. Vantaan kaupunki rahoittaa hanketta 45 000 eurolla, muut yhteistyötahot yhteensä noin 20 000 eurolla. Tällä hetkellä raha riittää kahteen vakituiseen nuorisotyöntekijään.

Hankkeessa tehdään vahvaa yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Mukana ovat muun muassa Aseman lapset ry., Itä-Uusimaan, Helsingin ja Länsi-Uusimaan poliisi, Finavia, VR, HSL sekä Laurea-ammattikorkeakoulu.

Nuorisotyön ammattilaiset kiertävät pareittain ja ovat yhteydessä muun muassa poliisin Pasilassa sijaitsevaan keskusvalvomoon. Poliisin kanssa yhteistyössä sovitaan, minne työntekijät jalkautuvat. Yhteys on aina myös vartioihin kullakin asemalla ja kauppakeskuksissa.

Koski ja Taipale ovat nuorten asialla ja puolella. He lähestyvät nuorisoryhmiä ja myös yksittäisiä nuoria, jos se tuntuu tarpeelliselta. Työvuorot raiteilla ovat iltavuoroja, liikkeellä ollaan jopa puolille öin.

– Olemme nuorten asialla, mutta emme hyväksy huonoa käytöstä, tietenkään. Välillä joudumme puuttumaan ylilyönteihin, välillä menemme vain kysymään mitä kuuluu, Koski sanoo.

Lentoasemalla, Martinlaaksossa ja Tikkurilan asemasillalla on tällä hetkellä Mäkelän mukaan eniten kysyntää nuorisotyöntekijöille.

– Häiriökäyttäytymistä näillä asemilla ja aseman seuduilla on valitettavan usein. Lentoasema on nuorten suosiossa, siellä on satoja nuoria iltaisin. Oulunkylässä nuorisotyöntekijät vierailivat loppuvuodesta ahkerasti ja nuorison elo siellä näyttää rauhoittuneen, Mäkelä kertoo.

Nuorisotyö raiteilla -pilotti

Uusi hanke, jossa nuorisotyö viedään sinne missä nuoret liikkuvat: juniin, asemille ja asemien läheisyyteen kuten kauppakeskuksiin.

Nuorisotyön ammattilaiset kiertävät kehäradalla tavaten nuoria.

Syyskuussa alkanut hanke on kolmivuotinen. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää rahoituksen vuosittain.

Hankkeen vetovastuu on Vantaan kaupungilla. Hanketta rahoittavat myös Helsingin ja Espoon kaupungit.

Hanke työllistää päätoimisesti kaksi henkilöä.

Lisätietoa: Niina 043 826 6922 ja Sauli 043 825 0840.

Lisää aiheesta: 

Juna-asemien nuorisotyöntekijät kohtaavat jopa 7-vuotiaita – "Ulkona liian vähissä vaatteissa liian myöhään"26.1.2016 18.26
Walkers-bussi tuo nuorisotyön Malmille27.1.2016 11.45
Kehärata toi nuoret hengaamaan lentoasemalle24.1.2016 20.01
Sateenkaarinuoret saivat oman pysyvän nuorisotilan – ”Muualla voi olla nihkeää”8.9.2015 20.20
”Täysi-ikäiset miehet juottavat tyttöjä humalaan” – Nuorisotyö pyydettiin hätiin1.9.2015 20.40
Häirikkönuoretko juna-aseman ongelma? – Nuorisopomo: "Ei siellä hiljaa tarvitse olla"26.3.2015 06.20

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu