Puheenaihe

60 prosenttia siirtolaisista tuli loppuvuonna elintasosyistä – Komissio: "Pitäisi lähettää takaisin"

Vapaan liikkuvuuden Schengen-alue on vaarassa kaatua turvapaikanhakija- ja siirtolaiskriisin takia.

Arkistokuva

Enemmistö EU-alueelle viime joulukuussa turvapaikanhakijoina tulleista ihmisistä saapui elintasosyistä, arvioi EU-komissio. Arvion mukaan noin 60 prosentilla EU:hun tulleista ihmisistä ei ollut oikeutta turvapaikkaan, vaan heidät pitäisi komission mukaan palauttaa takaisin lähtömaihin.

Arviosta kertoo EU-asioihin erikoistunut EurActiv.com-verkkolehti.

Lehden siteeraaman komission tiedotuspäällikön Margaritis Schinasin mukaan EU:ssa on nyt valtava paine erottaa satojen tuhansien ihmisten virrasta ne, joilla on oikeus turvapaikkaan kansainvälisten sopimusten perusteella ja ne, jotka yrittävät EU:hun taloudellisista syistä. 

Komission arvion mukaan joulukuussa taloudellisista syistä tulleiden ihmisten osuus oli keskimääräistä suurempi. Korkea luku kertoo, että unioniin tarvittaisiin yhtä kaikki yhtenevä palautuspolitiikka, EurActic kertoo.

Lehden mukaan siirtolaisten liikkumista voidaan rajoittaa jatkamalla Schengen-alueen sisärajatarkastuksia kahden vuoden ajan. Käytännössä se tarkoittaisi Schengen-sopimuksen keskeisen periaatteen eli ihmisten vapaan liikkuvuuden jäädyttämistä.

Schengen-sopimus on natissut pahasti viime vuodesta lähtien, kun useat EU-maat ovat aloittaneet kansalliset rajatarkastukset.

26 Schengen-maasta rajatarkastuksiin ovat siirtyneet muun muassa Ruotsi, Tanska, Saksa ja Itävalta. 

Kuuden kuukauden ajaksi käyttöönotettuja väliaikaisia rajatarkastuksia halutaan nyt jatkaa. Päätös asiassa pitäisi tehdä toukokuuhun mennessä.

Suurin paine kohdistuu kuitenkin edelleen EU:n ulkorajoille, joita ei ole saatu valvontaan. Myöskään tulijoiden rekisteröintiin suunniteltuja hot spot -keskuksia ei ole saatu toimimaan.

 

Lisää aiheesta: 

97 prosentille somaleista myönteinen päätös – Vertailu: Suomella yhä höllä turvapaikkalinja25.1.2016 15.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu