Caruna-kohu: Poliitikot tekivät 4 emämokaa – "Ei olisi kannattanut leikkiä nerokasta"

Carunan pääkonttori on Espoon Keilaniemessä. Enemmistöomistus on ulkomaisilla sijoittajilla.

Klaus Nurmi

Kohu sähkönsiirtoyhtiö Carunan rajuista hinnankorotuksista paljastaa karulla tavalla suomalaispoliitikkojen tietämättömyyden ja harhakuvitelmat valtionomaisuuden myynnissä.

Nordnetin analyytikko Jukka Oksaharju sanoo, että poliittiset päättäjät yrittivät olla fiksumpia kuin markkinavoimat myydessään entisen valtionyhtiön Fortum Sähkönsiirron 2,5 miljardin euron hintaan ulkomaisille sijoittajille.

Kaupasta päätettiin loppuvuonna 2013 hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Vastuunalaisina ministereinä toimivat valtionohjauksesta vastannut Pekka Haavisto (vihr.) ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.), joka eduskuntakeskustelussa tosin ilmoitti vastustavansa myyntiä. Vapaavuori syyttää kaupasta nyt Haavistoa.

Ostajana olivat infrastruktuurisijoittajat First State Investments ja Borealis Infrastructure molemmat 40 prosentin osuuksilla. Sijoitukseen lähtivät mukaan myös suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt Keva 12,5 prosentin osuudella ja Elo 7,5 prosentin siivulla. 

Oksaharjun mukaan päättäjät hakivat kaupassa mahdollisimman kovaa myyntihintaa ja unohtivat samalla turvata selustansa. 

Kuviteltiin, että energia-alan säätelymekanismit estäisivät ostajaa rahastamasta monopoliasemassa olevilla sähköverkoilla.

Toisin kuitenkin on käymässä, ja Oksaharjun mukaan myyntipäätöksestä paljastuu neljä vakavaa virhettä.

– Ensinnäkin valtio menetti kaupassa Fortumin sähköverkot, jotka ovat tuottaneet tasaisesti rahaa. 

– Toisekseen sähköasiakkaat kärsivät, kun siirtohintoja nostetaan jopa kymmeniä prosentteja.

– Kolmanneksi valtio menettää yhteisöverotuottoja, kun aggressiivista verosuunnittelua harjoittava Caruna siirtää voitot ulkomaille verottajan tavoittamattomiin.

– Neljäs virhe paljastuu huomenna keskiviikkona, kun Fortum julkistaa osavuosikatsauksensa. Silloin selviää, että myynnistä saatu tuotto menee valtiolle ja se käytetään lopulta paikkaamaan alijäämäisen budjetin mustaa aukkoa, Oksaharju luettelee.

Oksaharju hämmästelee sitä, että vain harva poliitikko kyseenalaisti kaupan vuonna 2013

Hän arvioi, että sähköverkot ostaneilla sijoittajilla oli alusta lähtien mielessä verosuunnittelu, jossa Suomi jää nuolemaan näppejään. Siksi ostaja oli myös valmis maksamaan ylihintaa.

– Suomessa tätä katsottiin lähinnä myyjän kannalta ja tuijotettiin 2,5 miljardin hintaa. Ei asetuttu ostajan asemaan ja mietitty, miksi kauppa oli kannattava heille.

Veronmaksajille jää lasku ja kumin tuoksu."

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) ja muutamien eduskuntapoliitikkojen viime päivinä väläyttämät jälkikäteiset säätelyn kiristykset ovat Oksaharjun mukaan vain uusi osoitus siitä, miten huonosti poliitikot tuntevat lainsäädäntöä ja globaalia yritystoimintaa. 

Valtionomaisuuden myynnin vaikutuksia yhteiskunnan kokonaisetuun pitäisi sitäkin punnita tarkemmin.

– Sähköverkkojen myynnissä kukaan ei ymmärtänyt, että selusta olisi pitänyt turvata lainsäädännöllä. Yritettiin olla nerokkaampia kuin markkinavoimat, mutta ei olisi kannattanut leikkiä nerokasta, Oksaharju sanoo.

– Veronmaksajille jää kokonaisuudesta jäljelle lasku ja kumin tuoksu.

Korjaus kello 17.27: Korjattu kappaletta Jan Vapaavuoren vastuusta ja näkemyksestä myyntiin.

Juttua päivitetty 3.2.2016 kello 9.00 Vapaavuori syyttää nyt Haavistoa -kappaleella.

Written by:

Mikko Välimaa

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Caruna-kohu: "Todellinen korotus jopa 54 prosenttia"Caruna-kohu: Ministeri väläyttää rajoituksia hinnankorotuksiin YlelläTällaisia jättivoittoja sähköyhtiö on takonut – Yle: Caruna minimoi verot, nämä suomalaiset hyötyvätK-U: Sähkön siirtomaksuihin jättikorotus – Nyt jyrähti Antti Kaikkonenkin: "Tämä on kohtuutonta" Sähköyhtiöltä roima korotus – siirtohinta nousee jopa 27 prosenttia