Puheenaihe

Turvapaikanhakijoiden palautukset alkamassa jo tässä kuussa – uusi huoli paljastui

Poliisi arvioi, että vapaaehtoisia palaajia voi olla tuhansia. Tarkkaa lukumäärää poliisi ei tässä vaiheessa halua arvioida.

Kuvituskuva

Helsingin poliisilaitos järjestelee parhaillaan jopa tuhansien turvapaikanhakijoiden palauttamista kotimaahansa. Vapaaehtoisesti kotimaahansa palaavat ovat irakilaisia ja paluulennot pyritään aloittamaan jo helmikuussa.

Jos palautus sujuu suunnitelmien mukaan, kyseessä on ensimmäinen laajamittainen operaatio, jossa turvapaikkahakemuksensa peruttaneet palaavat Suomesta takaisin lähtömaihinsa.

– Tätä palautusta on järjestelty jonkin aikaa. Nyt olemme tilanteessa, että meillä on valmiudet aloittaa lennot Irakiin, vahvistaa ylikomisario Kaj Wahlman Helsingin ulkomaalaispoliisista.

– Nyt käymme neuvotteluja maahanmuuttoviraston ja Irakin suurlähetystön kanssa. Palautettavien lukumäärä riippuu niistä resursseista joita muun muassa maahanmuuttoviranomaisilla on.

Vuodenvaihteeseen mennessä turvapaikkahakemuksensa peruuttaneita on Wahlmanin mukaan kertynyt kolmisentuhatta. Alkuvuoden aikana peruutuksia on tullut viranomaisten käsittelyyn useita satoja viikossa.

– Lennot järjestetään joko reitti- tai charter-lennoilla. Yhtä lentoa varten tulee olla koossa vähintään viisikymmentä henkeä, jotta paluu olisi mahdollista, Wahlman kertoo.

Viime vuonna Suomeen on saapunut yli 32 000 turvapaikanhakijaa, joista valtaosa on irakilaisia.

Vapaaehtoiset palaajat siirretään ennen lentoja Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä sijaitsevaan transit-vastaanottokeskukseen.

Iltalehden mukaan poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen arvioi, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saavista voi olla jopa puolet heitä, jotka eivät suostu lähtemään maasta vapaaehtoisesti.

Tästä joukosta on tulossa viranomaisille kasvava ongelma. Kolehmaisen mukaan poliisi tarvitsisi pelkästään pakkopalautettavien henkilöiden käsittelyyn lisää työvoimaa satojen henkilötyövuosien verran.

– Näistä pakkopalautettavista on jatkossa varmasti meille huolta, sillä esimerkiksi Irak on tehnyt meille selväksi sen, että se ei ota heitä vastaan.

– Pakkopalautettuja ei muutoinkaan voi olla mukana näillä ensimmäisillä lennoilla, sillä heidän palautuksestaan täytyy saada hallinto-oikeuden päätös. Tähän voi kulua aikaa vuosikin, Kaj Wahlman arvioi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu