Puheenaihe

"Suvakkihuoraksi" haukkunut välttyi syytteeltä – Lehti: Näin uhkailija selittää tekojaan

Journalistin katsaus toimittajien kokemaan uhkailuun on karua luettavaa.

Kuvakaappaus

Maahanmuuttoaiheista kirjoittavan toimittajan pitää työssään sietää kovaa ja loukkaavaakin arvostelua, katsoo kihlakunnansyyttäjä Sonja Varpasuo

Syyttäjä ottaa kantaa tapaukseen, jossa Uusi Suomi -verkkolehden naistoimittaja sai osakseen erittäin rajua arvostelua kirjoitettuaan jutun marraskuussa 2015 Suomea kuohuttaneesta Kempeleen raiskausepäilystä.

Asiasta kertoo toimittajien oma ammattilehti Journalisti.

Lehden mukaan toimittajaa haukuttiin kiistellyssä MV-lehti-verkkojulkaisussa muun muassa ”tunneköyhäksi suvakki-feministiksi”, joka kuuluisi ”sorakuopan reunalle”. Häntä nimeltiin myös huoraksi ja idioottipennuksi.

Eräs 18-vuotias MV-lehti-julkaisun lukija lähetti toimittajalle myös suoran Messenger-viestiin, jossa hän haukkui toimittajaa "petturihoroksi”.

Arvostelijat kimpaantuivat siitä, että toimittaja oli kysynyt poliisilta, miksi viranomaiset julkaisivat raiskauksesta epäillyn turvapaikanhakijataustan.

Syyttäjä teki asiassa syyttämättäjättämispäätöksen tammikuussa.

Journalisti-lehden mukaan syyttäjä katsoo, että kunnianloukkaustapauksissa syytekynnys nousee, jos esitetty arvostelu liittyy ammatissa toimimiseen. Syyttäjä rinnastaa toimittajat poliitikkoihin ja muihin julkisiin toimijoihin:

– Toimittajien edellytetään oikeudellisessa mielessä sietävän enemmän loukkaavia kommentteja kuin jonkun julkisuudelta suojassa työtään tekevän henkilön, syyttäjä perustelee.

Syyttäjän mukaan yleinen etukaan ei vaadi syytteen nostoa. Journalisti-lehti on kysynyt syyttäjältä, eikö vihantäyteinen keskusteluilmapiiri voisi olla tällainen yleinen etu.

– Minusta tässä tapauksessa ei, mutta joku toinen voisi tulla toiseen lopputulemaan. Ja jos tilanne jatkuu tällaisena, en näe estettä ettei se voisi olla, syyttäjä vastaa.

Krp:n rikosylikomisario Thomas Elfgren muistuttaa, että toimittajan kannattaa aina tehdä rikosilmoitus, jos palaute käy uhkaavaksi.

Journalisti on myös soittanut joillekin toimittajia haukkuneista miehistä. Eräs heistä on syytteiltä välttynyt 18-vuotias.

Onko tavoitteenasi saada uhri pelkäämään? Taustalla taitaa olla naisvihaakin?

– Eeei se pelko mikään tavoite ole. Enkä minä naisia vihaa. Mutta vihervasemmistolaisia suvakkeja vihaan kyllä, nuorukainen vastaa.

Mikä ammattiryhmä kohtaa rajuinta arvostelua?

Poliitikot
43% (186 ääntä)
Puhelinmyyjät
17% (73 ääntä)
Poliisi
11% (46 ääntä)
Sosiaalityöntekijät
10% (45 ääntä)
Jokin muu, kerro kommentissa
9% (38 ääntä)
Opettajat
7% (29 ääntä)
Toimittajat
5% (23 ääntä)
Ääniä yhteensä: 437

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu