Puheenaihe

Poliisi: Näin moni raiskausilmoitus on perätön

RIKOS  Poliisille ilmoitetuista raiskaustapauksista noin 10 prosenttia todetaan paikkansa pitämättömäksi.

Osa poliisille ilmoitetuista raiskaustapauksista osoittautuu myöhemmin syystä tai toisesta perättömäksi eli rikosta ei ole tapahtunut. Asia käy usein ilmi poliisin omissa tutkimuksissta tai ilmoittaja itse tunnustaa myöhemmin väärän ilmiannon. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

Koko maassa viime vuonna tehtiin 1 063 raiskausilmoitusta, joista 114 tapauksessa todettiin, ettei rikosta ollut tapahtunut.

– Noin kymmenessä prosentissa ilmoitetuista tapauksista rikosta ei ole tapahtunut. Osa näistä on perättömiä. Poliisin työn kannalta se on huono asia ja siinä tuhlataan poliisin resursseja. Raiskausrikokset ovat poliisin prioriteetissa todella korkealla, toteaa poliisihallituksen poliisitarkastaja Tommi Reen.

Varsinkin alkuvaiheessa poliisi panostaa paljon tapausten tutkintaan, mikäli tekijän henkilöllisyys ei ole tiedossa.

Syitä perättömien ilmoitusten tekemiseen on monia.

– Syy voi olla esimerkiksi kosto tai oman epäsopivan käytöksen peittely, Reen kertoo.

Helsingissä kirjattiin viime vuonna 179 poliisille ilmoitettua raiskaustapausta, joista vain noin puolet, 85, on edennyt syyttäjälle. Käytännössä luku tarkoittaa sitä, että noin puolessa tapauksista epäiltyjen raiskaustapausten esitutkinta on yhä kesken tai se on syystä tai toisesta keskeytynyt. Tapaukset eivät voi muun muassa edetä syyttäjälle, mikäli tekijästä ei ole tietoa.

31 tapauksessa rikosta ei ollut tapahtunut. Asia käy usein ilmi poliisin omissa tutkimuksissa tai ilmoituksen tekijä tunnustaa itse väärän ilmiannon. Rangaistuksena voi olla sakkoa tai vankeutta enintään kolme vuotta.

– Tällaisilla asioilla ei tietenkään voi leikkiä. Raiskausilmoituksiin suhtaudutaan vakavasti ja tutkinnassa käytetään usein vapauteen kohdistuvia pakkokeinoja. Se on rankka toimenpide perättömän ilmoituksen johdosta pidätetylle, Reen sanoo.

Pidätysaika on kolme päivää.

Länsi-Uudellamaalla ilmoitettujen raiskaustapausten määrä oli viime vuonna 105. Tapauksista 80 eteni syyttäjälle. Kolmessa tapauksessa ei ollut poliisin mukaan tapahtunut rikosta.

Itä-Uudellamaalla raiskausilmoituksia tehtiin 93. Syyttäjälle eteni 56 tapausta, joista 12 tapauksessa rikosta ei ollut tapahtunut.

Luvut viime vuoden osalta saattavat hieman muuttua, sillä joissain tapauksissa esitutkinta on vielä kesken.

Viime vuonna koko maassa yleisellä paikalle tapahtuneiden raiskaustapausten määrä kasvoi 220:een. Edellisenä vuonna vastaava luku oli 155.

Raiskaustapauksista suurin osa tapahtuu poliisin mukaan sisätiloissa. Tekijä on useimmin uhrilleen tuttu. Seksuaaliset ahdistelut tapahtuvat tavallisimmin ulkona. Uhri ei usein tunne tekijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Poliisi selvitti keksittyjä ahdisteluväitteitä – VU: aiheetta epäillyt peruivat turvapaikkahakemuksensa21.1.2016 16.46
Kuinka paljon raiskaukset ovat lisääntyneet? Uusi tilasto paljastaa19.1.2016 12.11

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu