Ruoka

Testaa lapsiperheen parhaat arkireseptit – ja mahdottoman hyvä kerrosjäädyke

RUOKA Maija Lukkari-Nyman uskoo tehokkaan ajankäytön voimaan lapsiperheen arjessa. Tässä hänen ehdotuksensa perheen arkiateriaksi.

Nymanien kestosuosikki on sienileipä, jonka resepti on alkujaan peräisin Jamie Oliverilta.

Else Kyhälä

Sienileivät

neljälle hengelle
oliiviöljyä
reilu 1/2 litraa metsäsieniä pilkottuna.
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna.
muutama timjaminoksa, lehdet riivittynä
runsaasti tuoretta persiljaa silputtuna
merisuolaa ja vastarouhittua mustapippuria
2 mietoa punaista chiliä hienonnettuina
pieni pala voita
1 sitruuna
4 viipaletta maalaisleipää

Kaada sopivasti oliiviöljyä pannulle ja lisää pilkotut sienet. Jos käytät tuoreita sieniä, valmista ne ensin ja anna enimpien nesteiden haihtua.

Lisää hienonnettu valkosipuli ja timjami sekä persilja.

Lisää mustapippuri ja hienonnettu chili ja halutessasi suolaa. Anna paistua muutama minuutti.

Jos sienet uhkaavat kuivua, lisää hieman oliiviöljyä.

Anna sienien paistua pannulla noin 3­–4 min, lisää voi ja purista sienille hieman sitruunamehua. Varo lisäämästä mehua liikaa, ettei sitruuna peitä alleen sienien makua.

Loisää 2–3 rkl vettä, jotta syntyy hieman kastikemainen koostumus ja anna olla vielä hetki liedellä.

Paahda leivät, asettele lautaselle ja laita päälle sieniseosta.

Pasta bolognese

neljälle hengelle
500 g naudan jauhelihaa
2 salottisipulia
2 valkosipulia
2 porkkanaa
1,5 dl vettä
2 rkl worchester-kastiketta
1 tl provencale-yrittimaustetta
2 rkl kapriksia
2 punaista chiliä (mietoja)
suolaa ja rouhittua mustapippuria maun mukaan
kaksi laakerinlehteä
3 tölkkiä tomaattimurskaa
1 rkl hunajaa
500 g nauhaspagettia
oliiviöljyä
raastettua parmesan-juustoa
muutama oksa tuoretta basilikaa

Ruskista jauheliha ja kuullota sipulit oliiviöljyssä.

Lisää vesi ja anna hautua, kunnes vesi haihtunut.

Lisää worchester-kastike, laakerinlehdet, suola, pippuri ja yrttiseos sekä pilkotut chilit.

Lisää pieneksi pilkotut porkkanat, tomaattimurska, hunaja ja kaprikset. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä vähintään tunti ilman kantta. Lisää vettä, jos kastike uhkaa kuivua.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan niin, että siihen jää purutuntumaa.

Raasta päälle parmesan-juustoa ja laita koristeeksi muutama basilikan lehti.

Kerrosjäädyke

1. kerros:
2 rkl chia-siemeniä
400 g mansikoita
1 dl vettä
1 rkl hunajaa tai intiaanisokeria

Keitä vettä ja mansikoita 2–3 minuuttia. Siirrä pois liedeltä ja lisää chia-siemenet. Jäähdytä huoneenlämmössä 10–15 minuuttia. Makeuta seos.

2. kerros:
0,5 dl kaurahiutaleita
2 rkl chia-siemeniä
2 dl vettä
2 dl mustikoita
1 rkl hunajaa tai intiaanisokeria

Mittaa chia-siemenet, kaurahiutaleet ja vesi samaan astiaan. Sekoita ja laita tekeytymään jääkaappiin yön yli, jos sinulla on aikaa. Jos aikaa ei ole, anna seoksen turvota tunti jääkaapissa.

Lisää marjat ja makeuta.

3. kerros:
250 g rahkaa
1 avokado
400 g marjasekoitusta
2 rkl hunajaa tai intiaanisokeria
banaani

Laita kaikki ainesosat tehosekoittimeen.

4. kerros:
8 dl suuria kaurahiutaleita
3 dl rouhittuja hasselpähkinöitä
2 dl auringonkukansiemeniä
2 dl seesaminsiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
½ dl kiteistä hunajaa
½ dl rypsiöljyä

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään kulhossa. Laita öljy ja hunaja kattilaan. Kuumenna hiljaisella lämmöllä, kunnes hunaja on liuennut öljyyn.

Kaada hunajaöljy muiden ainesten joukkoon ja sekoita. Levitä seos tasaiseksi matoksi leivinpaperin päälle ja paahda muutama minuutti 200-asteisessa uunissa grillivastuksen alla. Paahtamista kannattaa seurata tarkasti, sillä mysli kärähtää helposti.

Lopuksi laita ainekset haluamassasi järjestyksessä kerroksittain pakkasenkestävään lasiastiaan.

Laita astiat pakastimeen 1–2 tunniksi eli kunnes annokset ovat kohmeisia, mutta eivät jäätyneitä. Jos meni pitkäksi, sulata huoneenlämmössä ennen tarjoilua. Halutessasi voit tarjoilla jälkiruuan myös jääkaappikylmänä. Kaikkia kerroksia voi syödä ihan itsenäisestikin, jos niitä jää yli.

Granolaa minulta löytyy kaapista aina valmiina ja erinäköisiä rahkasmoothieita pyöräytämme tehosekoittimessa lähes joka aamu, joten sen ylijäämän säästän illallisen jälkiruuaksi.

Reseptit: Maija Lukkari-Nyman, maijanmaailma.fi

Lue myös bloggarin vinkit nopeaan (ja rentoon) lapsiperhearkeen.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu