"Prismat ja S-marketit kiinni vapuksi" – nyt kajahtaa Helsingistä

Onko kaupan oltava auki vuoden jokaisena päivänä? Ota kantaa kyselyyn.

Kuvituskuva

HOK-Elannon edustajistoon kuuluva Yrjö Hakanen (skp) haluaa, että osuuskaupan on pidettävä Prismat ja S-marketit kiinni vappuna, äitienpäivänä ja 1. pääsiäispäivänä.

Hakanen vaatii, että HOK-Elanto peruu aukiolojen vapauttamisen näiltä pyhiltä.

– Vappu on työväenliikkeen kansainvälinen mielenosoituspäivä ja se on ollut Suomessa yleinen vapaapäivä koko sodanjälkeisen ajan. Osuuskaupan ei pidä olla romuttamassa työväenliikkeen suurimpiin saavutuksiin kuuluvia säännöllisiä vapaapäiviä ja vapun kaltaista kansainvälistä juhlapäivää, Hakanen toteaa.

– Äitienpäivä on kaupan alalla ollut perinteisesti vapaapäivä, jolla on haluttu arvostaa äitejä ja antaa perheille mahdollisuus juhlia päivää yhdessä. Tämänkin vapaapäivän muuttaminen kauppapäiväksi kertoo ikävällä tavalla siitä, että HOK-Elannossa kaupallinen voitontavoittelu on polkenut alleen osuustoiminnan perinteiset sosiaaliset arvot, hän jatkaa.

Hakasen mukaan HOK-Elannolla on vahva asema markkinoilla, mikä velvoittaa osuusliikkeen kantamaan yhteiskunnallista vastuutaan.

– HOK-Elanto vaikuttaa ratkaisuillaan koko kaupan alan sekä laajasti myös sosiaaliseen, työelämän, vapaa-ajan ja kulttuurin kehitykseen. Kaikkien juhlapäivien muuttaminen kauppapäiviksi osoittaa huonoa harkintaa ja suorastaan välinpitämättömyyttä työväenliikkeen, perhe-elämän ja yhteisöllisistä arvoista. 

Hakasen mukaan kaupanalan kehno palkkaus pakottavat monet työntekijät tekemään töitä myös sunnuntaisin ja öisin.

Hän pelkää, että jos keväällä ei jätetä yhtään juhlapäivää vapaaksi, johtaa se lopulta työntekoon myös juhannuksena, itsenäisyyspäivänä ja joulupyhinä. 

– Vastustin kaupan aukioloaikojen laajentamista. Vaikka Juha Sipilän (kesk.) hallitus vei sen läpi, pitäisi osuustoiminnallisessa liikkeessä noudattaa kohtuutta eikä olla ajamassa kehitystä kohti 24/7-yhteiskuntaa. 

Hakanen istuu HOK-Elannon edustajistossa kommunistien ja edistysmielisen osuustoiminnan ryhmässä.

Korjaus klo 14.03: Hakasen vaatimus koskee pääsiäisen osalta vain 1. pääsiäispäivää.

Written by:

Mikko Välimaa

Ota yhteyttä