Kuvat: Jättimäinen DDR-kolossi puretaan Helsingissä

Purkamista odottava massiivinen virastotalo valmistui Haapaniemenkatu 4:ään vuonna 1974. Sen vieressä on Väinö Tannerin kentän tekonurmi.

Jussi Vehkasalo

Purettavan rakennuksen tilalle rakennettavan uudisrakennuksen suunnittelua jatketaan Messi-nimisen ehdotuksen pohjalta. Ehdotuksen takana ovat Arkkitehdit Davidsson Tarkela ja Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen. Havainnekuva.

Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy ja Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy

Muuttoautoja vierailee taajaan helmikuun loppuun mennessä tyhjenevässä virastotalossa. Virastotalon naapurissa sijaitsee Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu.

Jussi Vehkasalo

Väinö Tannerin kentän jalkapallotekonurmen laidalle on tulossa Messi.

Sörnäisten Haapaniemenkatu 4:n massiivinen virastotalo aiotaan purkaa uuden toimistotalon tieltä.

Vuodelta 1974 peräisin olevan rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Kaj Salenius. Saman arkkitehdin kynästä on lähtenyt myös esimerkiksi Hakaniemenrannassa sijaitseva Opetushallituksen talo, joka on napsinut aina kärkisijoja, kun on haettu Helsingin ruminta rakennusta.

Helsinkiläisille Haapaniemenkatu 4 on tullut tutuksi ankarailmeisenä virastotalona, jonne ei lampsittu aina iloisin mielin. Rakennuksessa sijaitsi pitkään työvoimatoimisto, joka myöhemmässä vaiheessaan tunnettiin työ- ja elinkeinotoimistona.

– Tavoitteena on aloittaa rakennuksen purkutyöt huhtikuussa, mutta lopullista päätöstä purkamisesta ei ole vielä tehty, rakennuksen omistavan Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Janne Johansson kertoo.

Virastotalon vieressä on nähty viime viikkoina varsinainen muuttoautojen armada, kun talossa vielä olevat vuokralaiset muuttavat pois.

– Rakennus tyhjenee vuokralaisista helmikuun loppuun mennessä. 

Rakennus tyhjenee helmikuun loppuun mennessä."

Tontille suunnitellaan uudisrakennusta: Senaatti-kiinteistöt järjesti viime vuonna kutsukilpailun vanhan virastokolossin tilalle rakennettavasta uudesta, yleispätevästä toimitalosta. Työympäristö- ja tilaratkaisuiltaan moderniksi monikäyttäjätoimitaloksi kuvaillun rakennuksen on tarkoitus valmistua valtion eri virastojen ja laitosten käyttöön.

Kutsukilpailuun osallistui neljä ehdotusta. Raati valitsi ehdotuksista kaksi niin sanottuun voittajaluokkaan.

– Tulevan rakennuksen suunnitelmat perustuvat toiseen ideakilpailussa menestyneeseen voittajaehdotukseen, jonka takana on Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy ja Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy, Johansson jatkaa.

Heidän ideakilpailuun tekemänsä ehdotuksen nimi oli Messi.

Purettavan rakennuksen tilalle rakennettavan uudisrakennuksen suunnittelua jatketaan Messi-nimisen ehdotuksen pohjalta. Ehdotuksen takana ovat Arkkitehdit Davidsson Tarkela ja Arkkitehtuuritoimisto  Heikkinen-Komonen. Havainnekuva.

Uudisrakennuksen suunnitelmat perustuvat vahvasti, mutta eivät täysin, kyseiseen Messi-kilpailuehdotukseen.

– Uudisrakentamisesta ei vielä ole tehty päätöstä. Uudisrakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi syksynä. Tällöin uusi rakennus voisi olla valmis aikaisintaan vuoden 2018 lopussa.

Virastotalon purkutöistä on haittaa alueen tietoliikenneyhteyksille. Sonera tiedotti viime viikolla, että haitta jää tilapäiseksi.

Lue lisää purkutyön vaikutuksista tietoliikenneyhteyksiin tästä.

Juttua korjattu 15.2.2016 kello 15.30: Vaihdettu oikea havainneperspektiivikuva.

Käyttäjän Jussi Vehkasalo kuva
Jussi Vehkasalo