VR:n uudistus: Näiden ryhmien etu pienenee – lapsiltakin vaaditaan lippu

Uuden Pasilan aseman rakentaminen hankaloittaa merkittävästi asemalle kulkua seuraavan kolmen vuoden ajan. 

Arkisto

VR uutisoi tiistaina näyttävästi laskevansa kotimaan kaukoliikenteen junalippujen hintoja pysyvästi. Samalla kuitenkin pienenevät myös muun muassa opiskelijoiden ja eläkeläisten saamat alennukset.

Jatkossa 4–16-vuotiaat lapset ja nuoret saavat 40 prosentin alennuksen, opiskelijat 30 prosentin alennuksen, eläkeläiset ja yli 65-vuotiaat 20 prosentin alennuksen ja varus- ja siviilipalvelusmiehet vapaa-ajanmatkoiltaan 30 prosentin alennuksen tarjolla olevasta peruslipun hinnasta.

Aikaisemmin nämä ryhmät saivat kaukoliikenteen junissa 45–55 prosentin alennuksen.

Alle 6-vuotiaat matkustivat aikaisemmin maksutta ilman istumapaikkaa. Nyt neljä- ja viisivuotiaat joutuvat maksamaan junamatkastaan ja hankkimaan istumapaikan.

Alennukset myönnetään peruslipun hinnasta, joka on VR:n lippu-uudistuksen seurauksena aiempaa halvempi. Uudistukset koskevat kaukoliikenteen hintoja. Säästölipuista ei myönnetä alennuksia.

Muutoksesta huolimatta erityisesti opiskelijajärjestöt ovat tilanteesta iloisia. Järjestöt muistuttavat, että opiskelijan kannattaa jatkossa ostaa uudenlainen säästölippu, mikäli haluaa matkustaa halvalla.

 Opiskelijan näkökulmasta junamatkustamisen halpeneminen on iloinen uutinen. Matkustamiseen käytettävä raha on monelle opiskelijalle pakollinen menoerä, joten uudet halvemmat hinnat jättävät opiskelijan lompakkoon hieman enemmän käytettävää muihin elinkustannuksiin, kommentoivat Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Elli Luukkainen, Suomen ylioppilaskuntien liiton Heikki Koponen, Suomen opiskelijakuntien liiton Jemi Heinilä ja Suomen ammattiin opiskelevien liiton Musa Jallow.

Written by:

Riikka Jokinen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Tässä ovat VR:n pysyvät alehinnat: 9,90–29,90 euroa – katso esimerkitVR lupaa "moukaroida" lippujen hinnat