SAK hyväksyi kilpailukykysopimuksen – näin pienipalkkaisia nyt houkutellaan

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoi olevansa optimistinen kilpailukykysopimuksen syntymisestä.

SAK / Lehdistökuva

Palkansaajakeskusjärjestö SAK hyväksyy esityksen kilpailukykysopimukseksi. Maanantaina koolla ollut SAK:n hallitus ilmoitti asiasta kaksi ja puoli tuntia kestäneen kokouksen jälkeen.

SAK:n hallituksen päätös ei ollut yksimielinen, mutta  tarkoittaa kuitenkin sitä, että pahasti vaakalaudalla ollutta sopimusta lähdetään nyt viemään eteenpäin.

Äänestystulos oli 14 puolesta ja viisi vastaan. Yksi äänesti tyhjää.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi tiedotusvälineille ennen SAK:n päätöstä, että ratkaisua on haettu ns. "Suomen mallista". 

Tässä mallissa keskeiset vientialat määrittelisivät katon palkankorotusten yleistasolle vuoden 2017 jälkeen. Hallitus voisi vastaavasti keventää palkkaverotusta, mikä on ollut liittojen ja keskusjärjestöjen vaatimus.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan maan hallituksen on nyt luovuttava puolentoista miljardin euron leikkauksista sekä veronkorotuksista ja toteutettava veronkevennykset.

"Yksi polku" Lylyn mukaan on, että verokevennyksiä suunnattaisiin pienipalkkaisille naisvaltaisille aloille, jolloin myös Palvelualojen ammattiliitto Pam voitaisiin saada sopimukseen mukaan.

Lyly sanoi olevansa optimistinen sopimuksen saamiseksi. Hän oli pettynyt kuitenkin siihen, että SAK:n hallitus ei ollut yksimielinen.

Lylyn mukaan tietoa veronkevennyksistä voidaan nopeillaan odottaa huhtikuussa.

Aiemmin hallitus ei ole voinut ottaa Suomen mallia ja pitkää palkkamalttia laskelmissaan huomioon, kertoo Lännen Media. Puutteellisten tietojen takia valtiovarainministeriö laski LM:n mukaan, että yhteiskuntasopimus vahvistaisi julkista taloutta vain 600 miljoonalla eurolla.

Hallituksen vaatimuksiin kuuluu, että kilpailukykysopimuksen pitäisi vahvistaa julkista Suomen taloutta 2 miljardilla. Tämän myötä hallitus voisi olla valmis keventämään palkkaveroja noin miljardilla eurolla.  

SAK:n Lyly ei maanantaina vielä lähtenyt arvioimaan, kuinka suureksi veronkevennykset lopulta muodostuisivat.

Sipilän ja valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) lausunnot veronkevennysten kohtalosta ja etenkin 1,5 miljardin euron lisäleikkausten perumisesta ovat syöneet ay-liikkeen luottamusta hallitukseen.

Luottamuspulan vuoksi viisi SAK:n jäsenliittoa on ilmoittanut, etteivät ne lähde mukaan kilpailukykysopimukseen. 

Ulos ovat ilmoittaneet jäävänsä Palvelualojen ammattiliitto PAM, Rakennusliitto, Elintarviketyöläisten liitto SEL, lentoemäntiä ja stuertteja edustava SLSY sekä kuljetus- ja logistiikka-alan AKT. Nämä liitot edustavat yli 400 000 palkansaajaa.

Lylyn mukaan 60 prosenttia SAK:n jäsenistä on nyt mukana sopimuksessa. Kaikista palkansaajista mukana on 80 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Mikko Välimaa

Ota yhteyttä