Pirtukeisarille nimikkotie Lauttasaareen – Danny puolustaa isoisäänsä

Pirtun suursalakuljettaja Algot Niskalle halutaan nimetä Helsingin Lauttasaaressa vielä rakentamaton tieosuus. Pirtunkuljetuksen lisäksi Niska tuli tunnetuksi juutalaisten pelastajana ja taitavana jalkapalloilijana. Hän oli laulaja Dannyn isoisä. – Kuva Saska Snellmanin toimittamasta kirjasta Danny.

Wikipedia/ Saska Snellman: Danny

Helsingin kaupunginmuseo ehdottaa omaa nimikkotietä kuuluisalle pirtun salakuljettajalle Algot Niskalle (1888–1954). Museo haluaa että Niskalle nimettäisiin Lauttasaaren Lohiapajanrantaan rakennettava yleinen jalankulkuväylä.

Ehdotuksen mukaan nimeksi sopisi Algot Niskan kaari. Samoin Vattuniemenkujan päässä sijaitseva laituri voitaisiin museon mukaan nimetä salakuljettajan mukaan.

Asiaa käsittelee Helsingion kaupunginsuunnittelulautakunta huomenna tiistaina.

Algot Niska tuli tunnetuksi toiminnastaan kieltolain aikana 1919–1932, jolloin hän osti pirtua Suomeen muun muassa Virosta ja Saksasta tulleista laivoista, salakuljetti tavaran Suomeen ja myi hyvällä voitolla.

Kun kieltolaki päättyi vuonna 1932, Niska jatkoi salakuljetustyötään, mutta pirtukanisterit vaihtuivat eläviin ihmisiin. Saksassa käynyt Niska oli nähnyt omin silmin natsien suorittamia juutalaisvainoja, ja 1930-luvulla hän pelasti noin 150 juutalaisen hengen salakuljettamalla vainottuja laivalla Suomeen.

Algot Niskan pojanpoika on tunnettu laulaja Danny eli Ilkka Lipsanen. Danny kertoo olevansa ilahtunut siitä, että Niskan mukaan aiotaan nimetä kohteita Lauttasaaressa. Takavuosina Danny itsekin asui Lauttasaaressa – hänen mukaansa kohteiden nimeäminen isoisän mukaan on kannatettava hanke.

Niska tunnettiin myös urheilijana, sillä hän edusti Suomea Tukholman olympiakisoissa 1912 pelanneessa Suomen joukkueessa.

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva