Rinta rinnan: naiset esiin museossa – testaa kuka itse olet kapakassa?

Näitä tyttöjä "naaratti" töissä Kuopion asemaravintolassa 1950-luvulla.

Hotelli- ja ravintolamuseo

Vaikka valtaosa hotelli- ja ravintola-alan työntekijöistä on ollut naisia, alan näkyvimmät toimijat ovat pääsääntöisesti olleet miehiä.

Näin sanoo tutkija Maria Ollila. Hän on koonnut Hotelli- ja ravintolamuseoon näyttelyn, jonka nimi on Rinta rinnan – Työvuorossa naiset.

Hotelli- ja ravintolamuseo antaa arvon keittäjille, kylmäköille, baarimestareille, naulakonhoitajille: naisille!

120 valokuvaa kattaa ajanjakson 1900-luvun alusta vuoteen 2015, jolloin museo dokumentoi Michelin tähti -ravintoloita. Esineitä näyttelyssä ei tällä kertaa ole, mutta löytyy pukukaappi, josta voi käydä sovittamassa työasuja eri vuosikymmeniltä.

Naisten tarinoita on niin luettavana kuin nauhalta kuultavana. Lisäksi itselleen sopivaa entisajan ravintola-alan ammattia voi testata museon tekemällä nettitestillä, jonka voi tehdä myös kotikoneelta.

(Tämän jutun kirjoittaja sai vastukseksi: Olet tarjoilija – tuo ravintolan asiakkaiden väsymätön palvelija.)

Näyttelyssä muistutetaan, että naisten palkka ja arvostus ovat jääneet pienemmiksi kuin miehillä. Ammattinimikkeet ja palkkaus jakautuivat pitkään sukupuolen mukaan. Esimerkiksi kokin ja viinurin tehtävänimikkeet annettiin vain miehille.

Ollila kaivaa esiin nykyihmistä hämmästyttävän faktan:

– 1960-luvun puoliväliin asti naisten palkka oli jo lähtökohtaisesti miesten palkkaa pienempi, sillä ammattiliitot tekivät työehtosopimuksia, joissa oli eri palkkaluokat miehille ja naisille. Naisten palkat määriteltiin 85 prosentiksi miesten palkoista.

Lähteenä hän käyttää Maritta Pohlsin tutkimusta, joka julkaistaan myöhemmin tänä vuonna ilmestyvässä Hotelli- ja ravintolahenkilökunnan liito HRHL:n historiassa. Liitto perustettiin 1933.

Liiketyönantajain keskusliiton vuonna 1965 tekemän selvityksen mukaan sen toimialalla suurimmat palkkaerot sukupuolten välillä olivat juuri hotelli- ja ravintola-alalla. Selvityksen mukaan naistarjoilijat ansaitsivat 40 prosenttia vähemmän kuin miestarjoilijat!

Ollila myöntää, että näyttelyn ote on tiedostava.

– Mutta siitä pitäisi syntyä myös kuva, että ongelmista on selvitty ja kuinka esimerkiksi työntekijöiden keskinäinen huumori ja solidaarisuus kevensivät työtaakkaa.

Nyt palkat ovat Ollilan mukaan virallisesti samat. Esimerkiksi kokin ammatti on trendikäs ja houkuttelee miehiä, mutta salin puolella enemmistö on naisia.

Valokuvat kertovat, mistä alan naisten ammatti-identiteetti on muodostunut ja muodostuu, ja mitä ammattitaidolla voi saavuttaa. Keskiössä on työn tekijä, ja museo lupaa kävijälle vahvan kokemuksen.

Näyttely Kaapelitehtaalla 8.3.2016–8.1.2017.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Sakari Nupponen

Ota yhteyttä