Iso mullistus autoilijoille – HS: Kesärenkailla voi pian ajaa talvellakin?

Kuvituskuva

Liikenne- ja viestintäministeriössä valmistellaan lakimuutosta, jonka myötä talvirenkaiden ehdoton käyttöpakko joulu–helmikuun välisenä aikana voi poistua. Lakiluonnoksen mukaan kesärenkailla voisi ajaa myös talvikuukausina, mikäli sää ja tieolot sen turvallisesti sallisivat.

Lakiluonnoksesta kertoo Helsingin Sanomat.

Lakimuutoksen taustalla ovat muun muassa viime vuosien leudot talvet.  Liikenteen turvallisuusviraston Trafin  johtavan asiantuntijan Erik Asplundin mukaan myös Ruotsista saadut kokemukset vastaavasta laista ovat hyvät.

– Se olisi moderni ratkaisu. Hankalaa on perustella esimerkiksi sitä, jos joulukuussa on syyskelit kuten viime vuonna oli, miksi alle pitäisi panna kovia talvioloja varten tehdyt nastarenkaat, Asplund sanoo.

Lakimuutosta valmistelevan ryhmän puheenjohtaja liikenneneuvos Kimmo Kiiski toppuuttelee innokkaimpia muistuttamalla, että kyse on vasta luonnoksesta, joka ei ole vielä käynyt lausuntokierroksellakaan.

Mistään pakosta ei olla hänen mukaansa varsinaisesti luopumassa, vaan pikemminkin lakiin tulisi ominaisuus, joka antaa tilaa autoilijan omalle järjen käytölle

Idea esimerkiksi on, että mahdollistettaisiin pidempään nastattomilla renkailla ajaminen.

– Viime syksy on hyvä esimerkki. Etelä-Suomessa olisi pärjännyt hyvin uuteen vuoteen asti ilman piikkejä. Tiet olivat jopa kesärenkaille sopivat, Kiiski sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Mikko Välimaa

Ota yhteyttä