Puheenaihe

74 prosenttia haluaa tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa

Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan tutkimuksen mukaan 74 prosenttia suomalaisista vaatii Suomelta ja koko EU:lta nykyistä tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa. 

Arkisto / Johanna Erjonsalo

Suomalaisten asenne maahanmuuttoon on tiukentunut, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan arvo- ja asennetutkimuksesta.

74 prosenttia tutkimukseen vastanneista vaatii Suomelta ja koko EU:lta nykyistä tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Yli puolet suomalaisista (60 prosenttia) antaa tukensa pakolaisten työllistämiselle eikä aseta heitä työmarkkinoilla vastakkain kotimaan työttömien kanssa. Työttömistäkin yli puolet hyväksyy töiden tarjoamisen pakolaisille.

Kolmannes (27 prosenttia) on kuitenkin sitä mieltä, että Suomeen tuleville pakolaisille ei pidä tarjota töitä niin kauan kun kotimaassa on työttömyyttä.

Lähes puolet vastaajista (46 prosenttia) ei myöskään leikkaisi oleskeluluvan saaneiden sosiaaliturvaa. 38 prosenttia olisi kuitenkin valmis pakolaisten saamien sosiaalietujen leikkaamiseen.

Evan tutkimukseen vastanneet eivät kuitenkaan varsinaisesti pidä maahanmuuttajia Suomen kannalta lottovoittona. Yli puolet (52 prosenttia) torjuu kyselyssä väitteen ”Maahanmuuttajat ovat lopulta Suomelle lottovoitto, sillä he luovat maahamme uutta työtä ja toimeliaisuutta” . Vain neljännes vastaajista on väitteen kanssa samaa mieltä.

Tutkimuksen mukaan myös suomalaisten huoli maailman tilanteesta on myös kasvanut. Jopa 80 prosenttia arvioi, että Lähi-idän viimeaikaiset tapahtumat ovat lisänneet terrorismin uhkaa myös Suomessa.

Evan tutkimukseen vastasi 2 040 suomalaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu