"Virasto toimii mielivaltaisesti, eikä kukaan rankaise" – näistä syistä Suomi-farmarien korsi katkesi

Traktoriprotestiin saapuvan tuusulalaisen Esa Heikkilän mukaan päättäjillä ei ole lainkaan käsitystä maanviljelijän nykyisestä tilanteesta. – Lähialueelta on lähdössä toistakymmentä viljelijää mielenosoitukseen, Heikkilä kertoo.

Sauvo Jylhä

Helsinkiin saapuu perjantaina satoja ärsytettyjä maataloustuottajia traktorimielenosoitukseen. 

Viljelijöiden kestokykyä koettelevat nyt poikkeuksellisen monet asiat. Yksi on Maaseutuviraston maksamien tukien viipyminen.

– Ei vetele tällainen, että me täytämme kaikki vaaditut ehdot ja Maaseutuvirasto (Mavi) sitten makselee tukia mielivaltaisesti silloin kun sattuu huvittamaan, sanoo Nummella tilaa viljelevä Kristian Sarvi.

Mavi ei maksa viivästyskorkoa, mutta viljelijöiltä sellaista kyllä virheen sattuessa peritään, manaa myös Nummi-Pusulan tuottajayhdistyksen puheenjohtaja Jyri Mela

– Viimeinen niitti oli, että viljelijät joutuivat viime syksynä lähtemään Seinäjoelle mielenosoitukseen, jotta mavi saisi enemmän rahaa valvoakseen viljelijöitä paremmin, jotta viljelijät saisivat heille kuuluvat tuet ajallaan. Maville saatiin lisäbudjettia, mutta rahat eivät kuitenkaan tule ajoissa.

Kun tuet viivästyvät, viivästyvät myös viljelijöiden laskujen maksut ja lainanlyhennykset.

– Tilanne on vaikein vuosikymmeniin. Aika monella on parhaillaan kassakriisi, koska tukien saapuminen on myöhässä ja viime vuonna oli vaikeat olosuhteet, sanoo Mela.

Vaikeinta on Jyri Melan mukaan niillä maatalousyrittäjillä, jotka ovat viime vuosina investoineet, etenkin jos sivutulot ovat vähäiset. 

Karjatilat ovat vaikeuksissa, koska Venäjän-vienti ei edelleenkään vedä. Viljatiloilla on ongelmia, koska tuottajahinnat ovat Suomessa selvästi alle maailmanmarkkinahinnan.

– Viljatiloista isoin osa on tehnyt viime vuonna nollatuloksen tai tappiollisen tuloksen, kertoo Mela.

Kristian Sarven tuloista suurin osa tulee viljan ja öljykasvien viljelystä. Sen ohella hän myös jonkin verran palvaa lihaa.  

– Viime vuonna tuli uusi tukikausi ja tuet laskivat kohdallani yli 10 prosenttia, vaikka tein samat toimenpiteet kuin aikaisemmin eikä pinta-ala ole muuttunut miksikään. 

Samaan aikaan viljan tuottajahinta mateli. Koska tuottajahinta on alhainen, Sarven maataloustuloista noin 50 prosenttia tulee tuista.

Maataloustukia usein kritisoidaan, mutta Jyri Melan mukaan kyse ei oikeastaan edes ole tuesta. 

– Nehän ovat hinnanalennuskorvauksia. Viljelijät saavat korvauksia siitä, että myyvät tuotteitaan alle tuotantokustannushintojen. Tämä on siitä syystä, että kuluttajat saavat ruoan pöytään hinnalla, jonka pystyvät maksamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Minna Harmaala