Uusi iPhone 1 eurolla? Näin kävi miehelle, joka vastasi liian houkuttelevaan sähköpostiin

Uuden iPhonen hankinta tuli nurmijärveläismiehelle kalliimmaksi kuin hän osasi kuvitella.

Petteri Mäkinen

Poliisi tutkii tapausta, jossa miehen epäillään joutuneen maksuvälinepetoksen uhriksi.

Mies sai helmikuussa sähköpostiinsa houkuttelevan tarjouksen, jossa hänelle luvattiin uusi iPhone-matkapuhelin yhden euron hinnalla.

Mies maksoi euron hinnan maksukortillaan sähköpostissa kerrotulla verkkosivulla ja jäi odottamaan puhelinta.

Puhelimen sijasta nurmijärveläinen mies saikin lisälaskuja, joista selvisi, että miehen tiliä on veloitettu luvattomasti muutamilla kympeillä.

TutkinnanjohtajaMarkku Lylykangas varoittaa nyt muitakin, jotteivät muut mene samaan ansaan.

Lylykangas sanoo, että hänkin saa lähes päivittäin sähköpostiinsa erilaisia tarjouksia, joissa luvataan milloin mitäkin.

Poliisin ohje epämääräisten viestien saajille on suora.

– Jos yritys kuulostaa vieraalta ja tiedät, ettet ole asioinut sen nimisen yrityksen kanssa, kannattaa viesti poistaa jo avaamatta.

– Myös tietokoneen virusturva kannattaa pitää tietojen urkkimista varten kunnossa.

Lylykangas muistuttaa, että tilanne on aina hankalampi, jos sopimus vieraan yrityksen kanssa pääsee vahingossa syntymään. Tätä varten mahdollisen viestin avaamisen jälkeen tulee olla erityisen tarkka.

– Ongelma piilee siinä, että kansalaiset eivät lue kaikkea pienellä kirjoitettua tekstiä ennen kuin he hyväksyvät tilauksia. Kaikki pienelläkin painettu teksti kannattaa kuitenkin lukea, sillä nappia painamalla saatta sitoutua sopimukseen.

– Silloin jos sopimuksen on hyväksynyt, ei tapaus olekaan välttämättä poliisiasia vaan sopimusasia. Niihin voi toki yrittää hakea apua Kuluttajavirastosta.

Asiasta kertoi ensin Nurmijärven Uutiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Rajoita luottokortin käyttöoikeuksia

Markku Lylykangas suosittelee suojaamaan luottokorttitietoja rajoittamalla luottokortin käyttöä. Kortin toimivuuden voi määrittää itse esimerkiksi verkkopankissa.

– Luottokorttiin kannattaa laittaa rajoitus, jossa korttia voi käyttää vain Suomessa. Silloin luottokortin tiedoilla ei voi ulkomailla tehdä mitään.

– Täpän voi ottaa pois ulkomaanreissun ajaksi, jotta korttia voi sen aikaa käyttää, Lylykangas vinkkaa ja sanoo, että luottokortin kuoletusnumero on hyvä tallentaa puhelimeen, jos sitä tarvitaan.

Written by:

Riikka Laine

Ota yhteyttä