Miksi veroale ei kelpaa pamilaisille? Kaupan myyjä listaa syyt

Yleensä herkästi naurahteleva Satu Leinonenkin meni hetkeksi vakavaksi, kun pohti torstaina edessä olevaa päätöstä.

Juha Perämäki

Pamin hallitus kokoontuu torstaiaamuna päättämään, lähteekö SAK:n suurin jäsenliitto mukaan yhteiskuntasopimuksen soveltamisneuvotteluihin.

Asetelmat ovat kaikkea muuta kuin helpot, ja kokoukseen osallistuva myyjä Satu Leinonen myöntää, että nyt vähän jännittää.

– Kun on ensikertalainen. Vaikka taitaa se jännittää kokeneempiakin, Leinonen puntaroi kokouksen alla keskiviikkona.

Jos viime aikojen julkisuuteen on uskominen, Pamin hallitus ratkaisee, pelastuuko Suomi.

Pääministeri Juha Sipilä menee Pamin kokoukseen kello 9. Hänen on lyötävä pöytään muutakin kuin nyrkkiä. Turun Sanomien kyselyssä enemmistö Pamin hallituksesta sanoi ei neuvotteluille, vaikka pääministeri lupaisi paljon puhutut veronkevennykset.

Satu Leinonen selittää:

– Meidän alalle valtionverotuksen kevennyksellä ei ole merkitystä. Siksi verot eivät ole kynnyskysymys.

Pienipalkkaiset pamilaiset eivät valtionveron kevennyksestä juuri hyödy, kun monet heistä eivät maksa kyseistä veroa tälläkään hetkellä.

Leinoselle veroja ratkaisevampaa on työnantajamaksujen siirto työntekijöiden harteille.

– Se on minulle isoin asia. Siirto pitäisi saada pois. Sillä olisi pienipalkkaisen ostovoimaan oikeasti merkitystä, ja ostovoimaa tarvitaan, jotta talous lähtee rullaamaan, Leinonen sanoo, mutta myöntää, että paketin avaaminen siltä kohden voi olla liian iso juttu.

Miten lisätä palkatta työaikaa henkilölle, joka tekee muutamaa tuntia viikossa."

Myös työajan pidennys 24 tunnilla vuodessa hiertää. Leinonen sanoo, ettei ole nähnyt esitystä, miten se toteutetaan oikeudenmukaisesti alalla, jossa 80 prosenttia väestä on osa-aikaisia.

– Miten lisätä palkatta työaikaa henkilölle, joka tekee muutamaa tuntia viikossa.

Leinonen pohtii, että tämä on yksi niistä asioista, joita liittotasolla jouduttaisiin ratkomaan, jos PAM lähtee neuvotteluihin. Hän sanoo, että moni ei tajua, miten monimutkaisia alakohtaisia ongelmia on ratkaistavana sen jälkeen, kun keskusjärjestötasolla on sovittu yleislinjoista.

– Jokaisella alalla on omat kipukohtansa. Esimerkiksi julkisella puolella puhutaan pitkistä lomista, mutta ne on saatu, kun on aikanaan suostuttu pieniin palkankorotuksiin.

Leinonen valittiin Pamin hallitukseen viime kesänä. Kausi jatkuu vuoteen 2019. Nyt on käsillä ehkä koko kauden kovin paikka. Pari viikkoa sitten hän ei ollut mukana, kun Pamin hallituksen enemmistö jyräsi puheenjohtajansa ja päätti, että sopimukseen ei lähdetä.

Seuraamme Pamin hallituksen päätöksentekoa. Lisää aiheesta aamun aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän veikko.vaniala@media.fi kuva

Veikko Vaniala