Katuruoka seisoo jo omilla jaloillaan

Grilleissä ei tirissyt pelkästään liha, kun Streat Helsinki Eats -katuruokafestivaali levittäytyi viime lauantaina keskelle Helsinkiä.

Marketta Karjalainen

Katuruoka on näkyvä osa Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategin Milla Visurin työtä.

Marketta Karjalainen

RUOKAKULTTUURI Helsingin ruokastrategi punoo uusia, entistä laajempia yhteistyöverkostoja.

Viime viikonloppuna vietetty katuruokafestivaali Streat Helsinki on ehkä näkyvin osa Helsingin ruokakulttuuristrategian toteuttamista.

Ruokastrategi Milla Visurin työkenttä on kuitenkin paljon laajempi. Harva esimerkiksi tietää, että kaupunki osallistui Helsingin ensimmäisen hävikkiruokaravintolan joukkorahoituskampanjaan.

Haasteet löytyvät jo muualta kuin katuruoasta."

Myös tulevat haasteet löytyvät jo muualta kuin katuruoasta. Kolmessa vuodessa byrokratian esteet on raivattu ja katuruokayritykset ottaneet Helsingin haltuunsa. Jatkossa festivaali saattaakin siirtyä kaupungilta esimerkiksi yhdistyksen hoidettavaksi.

Uusina haasteina Visuri luettelee ruokahävikkityön, monikulttuurisuuden, ympäristöasiat, luomun, kansallisen ruokakulttuurin ja ruokamatkailun.

– Ruokakeskustelu ylipäänsä on viime vuosina räjähtänyt. Ruoka on jatkuvasti otsikoissa ja kiinnostaa ihmisiä onpa sitten kyse kuluttajavalinnoista, ruokavalioista tai siitä miten kaupunkia kehitetään.

Helsingin ruokakulttuuristrategiaa päivitetään parhaillaan. Luonnosta kierrätetään lausunnoilla kaikissa kaupungin hallintokunnissa.

Yhdessä tekeminen on se juju."

Manifestin sijaan tavoitteena on konkreettinen ja kaupungin muiden suunnitelmien ja tavoitteiden kanssa yhteen sovitettu ohjelma.

– Kaupungilla on nyt tekeillä myös iso organisaatiomuutos, jossa ruokakulttuurinkin sijoituspaikkaa on mietittävä. Nyt kuulumme Tukkutorille ja tekniselle sektorille. Voisimmeko yhtä hyvin olla osa kaupunkimarkkinointia tai kulttuuri- ja vapaa-aikasektoria, Visuri pohtii.

Vuodenvaihteessa ruokakulttuuristrategian projektipäällikkönä aloittanut Visuri vannoo yhteistyön ja verkostoitumisen nimiin – ovatpa hallinnolliset ratkaisut millaisia tahansa.

– Verkoston ylläpitäminen on tärkeää, jotta tieto leviää, tekojen vaikuttavuus kasvaa ja asioita saadaan järjestymään.

Visurin yhteistyölonkerot ulottuvat yli ammattikunta- ja toimialarajojen. Verkostoja tarvitaan sekä kotikaupungissa, lähiseudulla, Suomessa, Pohjoismaissa että maailman laajuisesti.

– Yhdessä tekeminen on se juju.

Hyvä esimerkki uudenlaisesta, rajat ylittävästä yhteistyöstä on Visurin mukaan Silakkamarkkinat, jotka päivitettiin viime syksynä.

Ruoka on jatkuvasti otsikoissa."

Katuruokabuumi iski Helsinkiin yllättäen. Kukaan ei osannut ennustaa sen nopeaa läpimurtoa.

Visurin mukaan ennustaminen muuttuu koko ajan vaikeammaksi. Verkostot auttavat haistelemaan tuulia laajemmin.

– Esimerkiksi kokit ovat täällä paljon kansainvälisempåiä kuin tulemme ajatelleeksi. Monet työskentelevät välillä ulkomailla ja pitävät yhteyttä moneen suuntaan. Sovimmekin juuri Sasu Laukkasen ja Filip Langhoffin kanssa, että aloitamme ravintoloitsijoiden kanssa tapaamiset. Näin varmistamme, että tieto kulkee entistä paremmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tulossa paljon suuria muutoksia

Helsingin ruokakulttuurissa tulee lähivuosina tapahtumaan paljon.

Kauppahalleja jo myllertävä sukupolvenvaihdos alkaa näkyä myös torikaupassa.

Kauppatoria ryhdytään kehittämään, suunnittelu on käynnistymässä.

Hakaniemen hallin remontista päätetään pian. Väistötilat käyttöön.

Teurastamon ja Tukkutorin alueen kehitystyö jatkuu vuoteen 2020 saakka. Tulossa on vielä useita uusia yrityksiä. Kehityskohteina vireillä on muun muassa aurinkoenergian ja hävikkiruoan hyödyntäminen.

Katuruokafestivaalin järjestäminen saattaa siirtyä esimerkiksi perustettavalle yhdistykselle.

Kehittämiskohteeksi nousemassa julkiset grillipaikat ja ympäristöystävällinen puistogrillaus.

Suomen itsenäisyyden juhlavuosi 2017 nostaa ruokakulttuurin näkyvään rooliin, ohjelmassa on paljon ruokatapahtumia.

Written by:

Marketta Karjalainen

Ota yhteyttä