"Sotilaita rynnäkkökivääreineen on kaikkialla" – terrorismitutkija kertoo Brysselin epätodellisista tunnelmista

Brysselin julkinen liikenne ei toimi ja ihmisiä kehotetaan pysymään kodeissaan. Tiistaiaamun iskut olivat iltapäivään mennessä vaatineet arviolta 35 kuolonuhria. 

MTV:n välittämä uutisvideo

Terrori-iskut säikäyttivät Brysselissä asuvan Aleksi Mainion tiistaiaamuna. Helsinkiläistaustainen Mainio ja hänen vaimonsa olivat metromatkalla tapaamiseen Brysselin keskustaan, kun mies luki netistä, että lentoasemalla oli tapahtunut isku.

– Hypättiin pois metrosta Thieffry-aseman kohdalla kello 8.50, kun tuli sellainen tunne. Mietittiin, mitä pitäisi tehdä, ja otettiin taksi keskustan suuntaan, Mainio kertaa aamun tapahtumia.

Kohtalon ivaa on se, että Aleksi Mainio on itse terrorismia tutkinut historiantutkija.

Liikenne oli sekaisin, ja ihmiset seurasivat tilannetta hämmennyksen vallassa. Moni yritti soittaa läheisilleen."

Taksi lähti ajamaan Meroden ja Schumanin EU-kortteleiden kautta kohti Art-Loi-metroaseman lähellä sijaitsevaa määränpäätä.

Taksimatkalla Mainio näki, miten kaupunki oli ajautumassa kaaoksen valtaan. Tilanne vaikutti epätodelliselta.

– Maalbeekin metroaseman kohdalla huomattiin, että asemalta alkoi nousta savua. Taksikuski tajusi heti, että kyseessä on terrori-isku. Liikenne oli sekaisin, ja ihmiset seurasivat tilannetta hämmennyksen vallassa. Moni yritti soittaa läheisilleen, Mainio kuvailee.

– Yhdellä kadulla kulkevalla miehellä oli niskassa ikävä, mutta luultavasti vaaraton haava. Poliiseja ja sotilaita oli kaikkialla. Pillit huusivat, hälytysajoneuvoja tuli joka suunnasta.

Pariskunta päätti pyytää taksikuskia ajamaan takaisin kotiin Kaakkois-Brysseliin. He pääsivät asunnolleen turvallisesti.

– Täällä on rauhallista, mutta täälläkin metron edessä päivystää sotilaita. Kirsikkapuut kukkivat ja aurinko paistaa. Ristiriitaista, Aleksi Mainio kuvaa.

Mainion mukaan julkinen liikenne on Brysselissä tällä hetkellä täysin pysähdyksissä.

– Ihmiset yrittävät saada kyytejä kotiin. Kaupunki tulee olemaan loppuviikon sekaisin niin kuin Pariisin iskujenkin jälkeen. Molenbeekin kaupunginosassa tullaan tekemään paljon ratsioita lähipäivinä, Mainio uskoo.

Hänen mukaansa tunnelma Brysselissä on muuttunut viime syksyn Pariisin iskujen jälkeen. Viime kuukausina kaduilla partioivat sotilaat ovat olleet arkinen näky.

– Sotilaita näkyy rynnäkkökivääreiden kanssa kaikkialla: toreilla, kaupoissa, EU-alueilla, asemilla.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Tuomas Massinen kuva
Tuomas Massinen