Puheenaihe

Tuberkuloosi on yhä useammin nuoren maahanmuuttajan tauti

Tuberkuloosi on Suomessa yhä useammassa tapauksessa nuoren maahanmuuttajan tuoma sairaus. – Kuva ei liity tapaukseen.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Tuberkuloosista on viime vuosina tullut yhä useammassa tapauksessa maahanmuuttajien mukanaan tuoma sairaus.

Viime vuonna Suomessa todettiin 271 uutta tuberkuloositapausta, joista 32 oli henkilöillä, joilla ei ollut suomalaista henkilötunnusta. Heistä valtaosa on todennäköisesti turvapaukanhakijoita.

Turvapaikanhakijoiden osuutta kaikista tuberkuloositapauksista ei kuitenkaan pystytä varmuudella laskemaan. Kaikki tuberkuloositapaukset ilmoitetaan tartuntatautirekisteriin, mutta tietoa henkilön maahanmuuton syystä ei rekisteröidä.

Uusista tartunnoista lähes puolet näistä todettiin muualla kuin Suomessa syntyneillä ja potilaiden keski-ikä oli 52 vuotta. Sairastuneista kaksitoista oli lapsia. 

Tuberkuloositapausten kokonaismäärä Suomessa on viime vuosien aikana pysynyt lähes ennallaan.

Filha eli Finnish Lung Health Association on kehittänyt lääkeapurin tuberkuloosia hoitavien lääkäreiden ja terveydenhuollon käyttöön. 

Tuberkuloosiin liittyy edelleen voimakasta pelkoa. Luotettavaa ja monipuolista tietoa tuberkuloosista löytyy tuberkuloosi.fi -verkkosivustolta lukuisilla kielillä.

Maailman tuberkuloosipäivää vietetään huomenna torstaina.

Tuberkuloosin, hivin ja muiden vaarallisten tartuntatautien hoitamisesta on tullut kiperä poliittinen väittelynaihe viime vuosina.

Muun muassa ex-sisäministeri Kari Rajamäki (sd.) on arvostellut Suomen terveysviranomaisia siitä, että hoitojen avaaminen kaikille voi tuoda jättilaskun Suomelle.

Laittomasti maassa olevien siirtolaisten puolustajat taas katsovat, että hoitojen antaminen kaikille on ihmisoikeuskysymys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Ministeri tyrmää paperittomien uudet terveyspalvelut – ”Kunnilla jo miljardin säästöpaine”18.8.2015 10.04
”Sekoittaisi koko Suomen järjestelmän” – IL: Lääkärit arvostelivat paperittomien hoitoa jo ennen Rajamäkeä12.3.2015 12.03
Paperittomien terveyspalvelut kaatuivat – ”Julmaa vaalikikkailua”10.3.2015 11.57

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu