Väite: Poliisi tilattiin häätämään romanit sosiaalipäivystyksestä

Vapaa liikkuvuus -verkoston mukaan Helsingin kaupungin sosiaalipäivystys tilasi viime yönä poliiseja poistamaan hätämajoitukseen pyrkineitä romaneja ulos pakkaseen. – Kuva ei liity tapaukseen.

Jussi Vehkasalo / Arkisto

Vapaa liikkuvuus -verkoston mukaan Helsingin sosiaalipäivystys tilasi viime yönä poliisit häätämään 22 hätämajoitukseen hakeutunutta Romanian ja Bulgarian romania ulos pakkaseen. Verkoston mukaan hätämajoitukseen oli hakeutunut 17 miestä ja viisi naista.

Verkoston mukaan sosiaalityöntekijät kieltäytyivät käsittelemästä ihmisten pyyntöä hätämajoituksesta ja soittivat vajaan neljän tunnin odottelun jälkeen poliisit poistamaan ihmiset tiloista.

Sosiaalipäivystyksen sosiaalityöntekijät eivät verkoston mukaan suostuneet arvioimaan kaikkien hätämajoitusta hakevien tilannetta. He sanoivat että heillä ei ole resursseja hoitaa tilannetta, eikä paikkoja, joihin majoittaa tällaista määrää ihmisiä.

– Tapahtunut osoittaa, että kaikilla ihmisillä ei ole mahdollisuutta päästä hätämajoitukseen Helsingissä. Henkeä ja terveyttä suojaavan oikeuden toteutuminen ei voi olla sosiaalityön harkintavallasta kiinni, kommentoi Markus Himanen Vapaa liikkuvuus -verkostosta. 

– Helsinkiin tarvitaan oikein mitoitettu hätämajoitus, johon ihmiset voivat hakeutua suoraan. Tällä hetkellä Helsinki rikkoo räikeästi ihmisten perusoikeuksia.

Helsingin poliisilaitos ei voinut tiistaina iltapäivällä vahvistaa partion vierailleen hätämajoituksessa. Tieto partion mahdollisesta käynnistä ei näkynyt poliisin tietojärjestelmässä. 

Päivystyksen mukaan on mahdollista, että hätämajoituksessa on käynyt poliiseja, mutta tehtävä ei ole ollut merkittävä.

Helsingin kaupungin sosiaalipäivystyksen johtava sosiaalityöntekijä kiistää väitteen poliisin kutsumisesta paikalle jyrkästi.

Sosiaalivirasto julkaisi maanantaina tiedotteen, jossa kehotettiin hätämajoitusta tarvitsevia hakeutumaan sosiaalipäivystykseen.

Sosiaalitoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty twiittasi tämän tiedotteen.

Written by:

Jari Pietiläinen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Sosiaalipäivystys väitetystä konfliktista: "Poliisi ei häätänyt romaneja tiloistamme"