Nyt meni konduktöörien kuppi nurin – Kaukojunat seisovat torstaina

Konduktöörien ulosmarssi vaikuttaa kaukoliikenteeseen torstaina.

Arkisto / Hemmo Rättyä

Konduktöörien mielenilmaus sotkee kaukojunaliikennettä torstaina. Raideammattilaisten osastot marssivat ulos työpaikoiltaan vuorokaudeksi alkaen 31. maaliskuuta kello 3. Ulosmarssi päättyy 1. huhtikuuta kello 3.

Raideammattilaisten osasto 51 JHL ry:n puheenjohtaja Niko Pelhon mukaan ulosmarssi koskee kaukoliikenteen junien konduktöörejä. Ulosmarssiin osallistuu Pelhon mukaan noin 500 henkilöä.

VR tuomitsee lakon laittomana.

Mielenilmauksen ulkopuolelle on rajattu HSL:n lähiliikenne, kansainvälinen liikenne sekä yöjunaliikenne. Ulosmarssi ei myöskään kohdistu työehtosopimukseen, joka on Julkisten ja hyvinvointialojen JHL ry:n ja Palvelualojen työnantajat Palta ry:n välillä sovittu. Pelhon mukaan myös HSL:n alueen ulkopuolinen lähijunaliikenne eli "vyöhykeliikenne"hoidetaan normaalisti.

Pelhon mukaan syynä konduktöörien ulosmarssille on valtion poliittiset toimet heikentää raideliikenteen edellytyksiä. VR ilmoitti keskiviikkona yt-neuvotteluiden tuloksesta ja kertoi vähentävänsä 370 työntekijää, joista 210 irtisanotaan.

– Irtisanomisista noin puolet kohdistuu nimenomaan konduktööreihin, Pelho kertoo.

Lisäksi VR organisoi konduktöörien toimipisteverkoston uudelleen. Osa toimipisteistä suljetaan kuluvan ja ensi vuoden aikana.

– Ulosmarssilla osoitamme huolta työpaikkojen ja rautateiden tulevaisuuden puolesta. Valtion nykyinen tapa tehdä päätökset nopeasti ja ilman perusteellisia selvityksiä lisää entisestään epävarmuutta sekä työttömyyttä, joka nyt kohdistuu irtisanomisina konduktööreihin.

– Myös henkilöliikenteen ostopalveluita leikkaamalla kurjistetaan huomattavasti myös maakuntien liikenneyhteyksiä, Pelho kertoo.

 

Lue myös: Junalippujen hintoja laskenut VR vähentää 370 työntekijää

Written by:

Riikka Jokinen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Junalippujen hintoja laskenut VR vähentää 370 työntekijää