Paikalliset

Baristan toive: älä tule paha kahvi, tule hyvä kahvi

Lauri Pipinen osallistuu Vuoden Barista 2011 -finaaliin viiden muun espressonkeittoon perehtyneen kahvihifistelijän eli baristan kanssa. Espressoa syntyy, kun espressolaite pakottaa kuuman veden paineella hienoksi jauhetun kahvijauheen läpi.

Jussi Vehkasalo

– Aamukahviksi juon yleensä vasta täällä työpaikalla espresson, barista Lauri Pipinen kertoo.

Punavuoren Kaffa Roasteryssä työskentelevä Pipinen on kollegansa Kalle Freesen kanssa kilpailemassa Vuoden Barista 2011 -finaalissa Crowne Plaza -hotellissa 5. maaliskuuta.

– Virheisiin ei finaalissa ole varaa. Jokaisen juoman on onnistuttava täydellisesti, Pipinen kuvailee kisan kulkua.

Barista-sana tulee italiasta ja merkitsee saapasmaassa baarimestaria. Maailmalla baristalla tarkoitetaan espressopohjaisten juomien asiantuntijaa ravintolassa. Pipinen kuvailee työpaikkaansa kahvibaariksi.

– Kaffa Roastery on pääasiallisesti paahtimo, jonka yhteydessä kahvibaari on. Paahdamme täällä eri puolilta maailmaa ostettuja kahvipapuja ja teemme omia sekoituksia myytäväksi.

Mutta palataan kisaan.

Alkukarsintaan osallistui tänä vuonna kymmenen baristaa, heistä kuusi selvisi finaaliin. Kilpailusuoritus kestää 15 minuuttia: tuossa ajassa on valmistettava ja tarjoiltava neljä espressoa, neljä cappuccinoa ja neljä niin sanottua signature-juomaa.

– Signaturella tarkoitetaan baristan itsensä kehittämää kahvijuomaa.

Pipisen oman juoman ainesosina on espresson lisäksi kananmunanvalkuaista, kermaa, sokeria ja limeä.

– Juoman päälle tulee mansikkatomua pakastekuivatuista mansikoista. Sheikkaan juoman sheikkerissä jäiden kanssa. Lopputuloksena on laseista tarjoiltava kuohkea juoma, Pipinen paljastaa.

Hän käyttää juomissaan etiopialaisista pavuista jauhettua kahvia.

– Kilpailussa juomien maku on tärkeintä. Lisäksi tuomaristo kiinnittää huomiota työskentelyyn ja espressokoneen käyttöön.

Espressokahvi valmistetaan espressokoneella, jollaisten pienempiä versioita on ollut ostettavissa kotikäyttöön jo vuosien ajan.

Kisasuoritus voi mennä pieleen useammallakin tavalla: jos kahvijauheen tamppaa liian tiukkaan espressolaitteen kahvaosaan, ei kahvi valu. Tai sitten maidon vaahdotus epäonnistuu. Tai jotakin kaatuu johonkin.

– Alkukisassa sheikkerin siivilä putosi maahan. Kisassa täytyy olla mietittynä ”plan b”, jos jotain tapahtuu, Pipinen kertoo.

Harjoitusta kertyy työskennellessä koko ajan. Restonomiksi kouluttautunut ja Ravintolakoulu Perhossa kokiksi viimeistä kevättään opiskeleva Pipinen on uransa aikana suodattanut espresson jos toisenkin. Hän on myös harjoitellut 15 minuutin kisasuoritusta asiakkaineen kaikkineen.

– Ei tämä veristä taistelua ole. Finaalissa ollaan kyllä tosissaan.

FAKTA:

Vuoden Barista

Kisan järjestävät Speciality Coffee Association of Europe (Finnish Chapter) ja Suomen Erikoiskahviyhdistys.

Finaali Vuoden Kokki 2011 -tapahtumassa 5.3. klo 10.

Kilpailijalla on 15 minuuttia aikaa valmistaa 4 espressoa, 4 cappuccinoa ja 4 omaa kahvijuomaa.

Juoman koostumuksen, ulkonäön ja maun lisäksi arvioidaan tekniikkaa, työskentelyä, siisteyttä ja esiintymistaitoa.

Vuoden Barista edustaa Suomea World Barista Championship -kisassa Kolumbiassa 2.–5.6.

Lisätiedot: www.scae.fi, www.seko.fi.

Ota kantaa: millainen kahvi on parasta?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu