Puheenaihe

"Liki joka toinen suomalainen asiakkaana" – halpayhtiöltä uusi peliliike

Pohjois-Karjalasta ponnistanut Tokmanni-ketju haluaa nyt Helsingin pörssiin.

Lehdistökuva

Halpatavarataloketju Tokmanni suunnittelee listautumista Helsingin pörssiin.

Voimakkaasti viime vuosina laajentunut yhtiö perustelee listautumista paitsi pääoman hakemisella myös ketjun tunnettavuuden lisäämisellä.

Yhtiön mukaan se on onnistunut laajentumisestaan ja Suomen talouden huonosta tilasta huolimatta säilyttämään hyvän kannattavuuden.

Tokmanni on Suomen suurin halpakauppa myymälöiden määrällä ja liikevaihdolla mitattuna. Sillä oli eri puolilla Suomea 156 myymälää.

Ketju laajeni voimaakkaasti, kun Tokmanni yhdisti konserniin kuuluneet Tarjoustalo-, Robinhood-, Vapaa Valinta-, Maxi-Makasiini, Maxi-Kodintukku ja Säästöpörssi-myymäläketjunsa Tokmanni-brändin alle 2013–2015.

Vuonna 2015 Tokmannin liikevaihto oli 755 miljoonaa euroa ja sillä oli keskimäärin noin 3 200 työntekijää. 

Yhtiön suunnitelmissa on jatkaa kasvuaan 5–6 myymälällä vuosittain.

TNS Gallupin syksyllä 2015 Tokmannin tilauksesta tekemän kyselytutkimuksen mukaan noin 42 prosenttia suomalaisista aikuisista käy Tokmannin myymälässä vähintään kerran kuukaudessa.

Tokmanni myytiin vuonna 2012 pääomasijoittaja Nordic Capitalille, joka omistaa osakekannasta nyt 83 prosenttia. Liikemies Seppo Saastamoinen perheineen omistaa osakkeista 11 prosenttia ja Tokmanni-konsernin toimiva johto 6 prosenttia.

Tokmannin juuret ovat Itä-Suomessa. Yhtiön perustaja, liikemies Kyösti Kakkonen ja hänen veljensä Kari luopuivat omistuksistaan 2012. Yhtiön alkutaipaleeseen liittyy erikoinen kiista, jossa se riitautui brändinimestään tavarataloketju Stockmannin kanssa.

Miten asiantuntijat kommentoivat Tokmannin listautumissuunnitelmia? Kerromme lisää aiheesta iltapäivällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu