Arabian tehdas herää vielä henkiin – katso kuvasarja design-kohteesta

Arabian kerammikkatehdas lopetti toimintansa alkuvuonna, mutta tehtaan kirjaimet ja taideteokset säilymvät suojellun talon seinässä muostona menneestä. – Korttelin pitäisi olla monipuolinen. Myös palvelut ruokkivat osaltaan myös muuta toimintaa, toteaa Varman rakennuttajapäällikkö Tuomas Vaarasalo alueen tulevaa käyttöä.

Sanna Jompero

Varma rakennutti Arabian tehdaskortteliin juuri valmistuneen 13-kerroksisen vuokratalon, josta näkyy tehtaan vanhoja rakennuksia. – Korttelin pitäisi olla monipuolinen. Myös palvelut ruokkivat osaltaan myös muuta toimintaa, toteaa Varman rakennuttajapäällikkö Tuomas Vaarasalo tulevaa käyttöä.

Sanna Jompero

Tehtaan yhden vanhimman talon seinien taideteokset ovat säilyneet hyväkuntoisina. Hämeentielle rajautuva rakennus on suojeltu.

Sanna Jompero

Arabian keramiikkatehtaan ulko- sekä osa sisapinnoissa on tiiltä muistuttavaa keramiikkaa.

Sanna Jompero

Reilu 10 vuotta sitten valmistunut Galleria-käytävä rajautuu molemmin puolin keramiikkatehtaan vanhoihin rakennuksiin. Tehtaan 70-luvulla valmistunut osa kuvassa oikealla.

Sanna Jompero

Viimeisenä käytössä olleeseen tehdassaliin tulvi valoa kattoikkunoista.

Sanna Jompero

Varman rakennuttaman uuden vuokratalon rappukäytävissä on Aimo Katajamäen keramiikkatehtaasta muistuttavia kuvia.

Sanna Jompero

Jokaisessa kerroksessa on omanlaisensa, Aimo Katajamäen, suunnittelema teos.

Sanna Jompero

Asuntojen parvekkeilta on hienot näkymät Vanhankaupunginselälle.

Sanna Jompero

13-kerroksisen talon ylimmästä kerroksesta, jossa sijaitsee sauna, näkyy tehtaan eri vuosikymmeninä valmistuneita taloja.

Sanna Jompero

Arabian tehtaan kyltti muistuttaa edelleen juuri toimintansa päättäneestä tehtaasta.

Sanna Jompero

Keramiikkatehdas ympäristöineen muuttuu lähivuosina asunnoiksi, työpaikoiksi ja taiteen keskukseksi.

Arabian vanhojen tehdasrakennusten posliinipintaiset seinät rajautuvat luontevasti uuteen metalliin ja suuriin lasipintoihin.

Kauppojen, kirjaston ja ruokapaikkojen rytmittämä Galleria-käytävä valmistui vuonna 2002 kirjaimellisesti vanhojen tehdasrakennusten väliin Arabianrannassa.

Uuden ja vanhan kohtaaminen kuvastaa hyvin sitä, mitä Arabian tehdaskorttelissa tulee lähivuosina tapahtumaan. Historiallinen tehdaskortteli, alueen sydän, tulee kokemaan merkittäviä muutoksia.

– Kun kaksi suurta käyttäjää lähtee, tämä on alueelle uusi startti. Siihen on kaikki mahdollisuudet, toteaa Varman rakennuttajapäällikkö Tuomas Vaarasalo.

Tämän vuoden alussa lähes 150 vanha Arabian posliinitehdas lopetti toimintansa ja tehtaan pitkä taival Arabianrannassa päättyi. Nyt tehdaskortteliin halutaan lisää asuntoja, työpaikkoja ja palveluita.

Tehtaan vanhan puolen seinien taideteokset ovat säilyneet hyväkuntoisina.

Varman rakennuttaman uuden vuokratalon rappukäytävissä on Aimo Katajamäen keramiikkatehtaasta muistuttavia kuvia.

Arabian korttelin tulevalle käytölle etsitään ideoita alkuvuonna käynnistetyllä arkkitehtikilpailulla.

Varma kutsui yhdeksän tunnettua arkkitehtitoimistoa ideoimaan sitä, minkälaisessa käytössä alue voisi tulevaisuudessa olla.

– Toivottavasti alueelle tulisi enemmän työpaikkoja kuin asumista ja Arabianranta symboloisi edelleen vahvasti työntekoa, toteaa projektipäällikkö Tuomas Hakala kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Kortteli on Suomen merkittävimpiä teollisuusympäristöjä.

Toimistoja, liiketiloja, työtiloja taiteilijoille tai pienyrittäjille, asumista, miksi ei hotelli."

Lähivuosina alueesta muodostuu väistämättä taiteen- ja kulttuurin keskus, kun Pop- ja Jaz Konservatorion lisäksi Metropolia keskittää toimintonsa Arabiaan ja suojelluissa tehdasrakennuksissa vuokralla lähes 30 vuotta ollut Taideteollinen korkeakoulu muuttaa Otaniemeen.

– Ensimmäiset mittavat korjaushankkeet alkavat mahdollisesti ensi vuoden aikana. Nykyinen asemakaava ei mahdollista asumista, toteaa Vaarasalo Hämeentien varrella olevista vanhimmista, suojelluista tehdasrakennuksista.

Varma omistaa tehdaskorttelin rakennuksista valtaosan.

rakennukset ovat valmistuneet eri vuosikymmeninä. Osa rakennuksista on suojeltuja ja osa ei. Muun muassa viimeisenä tehdaskäytössä toiminut ja 70-luvulla valmistunut rakennus saatetaan purkaa.

– Toimistoja, erilaisia liiketiloja, työtiloja taiteilijoille tai pienyrittäjille, asumista, miksi ei hotelli, Vaarasalo luettelee rakennusten mahdollista uutta käyttöä.

Lähes Galleria-käytävässä kiinni on viime viikolla valmistunut kovan rahan 13-kerroksinen vuokratalo.

Kerrostalokolmioon muuttanut nainen haluaa nimettömänä esitellä talon hulppeita sauna- sekä terassitiloja. Asuntoihin on muuttanut muun muassa luovien alojen työntekijöitä.

Vaarasalo ottaa naisen puheista heti kopin.

– Tänne on enemmän tulijoita kuin mitä asuntoja on tarjolla. Asunnot ovat menneet todella nopeasti.

Vapaarahoitteisessa uudiskohteessa vuokrat ovat kaupungin keskimääräistä tasoa kalliimmat, keskimäärin 20 euroa neliöltä. Esimerkiksi 65-neliöisen asunnon vuokra on noin 1 300 euroa kerroksesta riippuen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Sanna Jompero kuva
Sanna Jompero