Paikalliset

Viipaloitu pitkämuna on suurkeittiön turbotuote

Pitkämunat valmistetaan hyydyttämällä muotissa kananmunankeltuaista ja -valkuaista. Noin 18 senttiä pitkiä, tasalaatuisia munapötkylöitä käyttävät esimerkiksi hotellien ja ravintoloiden keittiöt.

Päivi Tuovinen

”Miltä näyttää kana, joka tällaisia munia munii”, on yleinen kysymys messuilla ja muilla vastaavilla, joissa Munakunnan Scanegg-tuotteisiin kuuluva Viipaloitu pitkämuna on esillä.

– Kyllä se hilpeyttä ihmisissä herättää, Munakunnan avainasiakaspäällikkö Minna Itämeri toteaa.

Venähtänyttä kananmunaa muistuttavan tuotteen valmistusprosessi ei ole kovin monimutkainen.

– Kananmunat rikotaan ja valkuaiset erotetaan keltuaisista koneellisesti. Ainesosat kasataan uudestaan munatangon muotoon, selostaa Itämeri.

Valkuainen hyydytetään muotissa keittämällä kananmunatuotteen ulkorenkaaksi. Kun tämän eräänlaisen putken sisälle pursotetaan keltuaismassaa, muodostuu kananmunapötkö, kirjaimellisesti pitkä muna.

– Sitten pötkö pätkitään 40:ksi viipaleeksi, pakataan vakuumiin ja pakastetaan.

Lopputuote on noin 18 senttimetriä pitkä, halkaisijaltaan nelisenttinen, viipaloitu kananmunapötkylä.

Miksi juuri tuon mittainen?

– Pitkämunan pakkauskoko liittyy siihen, että se ehdittäisiin käyttää sulatuksen jälkeen säilyvyysajan puitteissa. 40 siivua on sopiva määrä myös pienempiin ravintoloihin tai keittiöihin, Itämeri kertoo.

Jos tekee vaikka täytettyjä sämpylöitä neljällä munaviipaleella, saadaan pakkauksesta viipaleet kymmeneen sämpylään.

Viipaloitua pitkämunaa käytetään myös esimerkiksi hotellien aamiaiskattauksissa.

Saisiko pitkämunasta tehtyä neliskanttista? Vähän niin kuin Carl Barksin Aku Ankka -tarinassa Neliskulmaiset munat?

– Teknisesti se olisi varmasti mahdollista. Mutta tuotteessa halutaan jäljitellä luonnollisuutta.

Neliskanttiset munaviipaleet saattaisivat tuottaa joissakin yhteyksissä wau-elämyksiä, mutta ihmiset ovat hyvin konservatiivisia kananmuna-asioissa.

– Meiltä saa myös valmiiksi paistettuja munia: niiden ei haluta olevan muotissa paistetun näköisiä, vaan omanmuotoisiaan yksilöitä, Itämeri kuvailee.

Viipaloitua pitkämunaa muistuttava tuote tuli Suomessa markkinoille Itämeren muistaman mukaan jo 1960-luvun lopulla. Silloin pötkömuna ei ollut valmiiksi siivutettua.

– Jos on työskennellyt laivakeittiöissä 1970-luvulla, saattaa hyvinkin muistaa tuotteen.

Suomalainen keksintö pötkömuna ei Itämeren tiedon mukaan ole, Viipaloidut pitkämunatkin tuotetaan Tanskassa. Munakunta toimittaa sitä ruoan tukkumyyjille yli 40 000 kiloa vuodessa.

FAKTA:

Viipaloitu pitkämuna on kananmunatuote, jossa munankeltuainen ja -valkuainen on yhdistetty pitkäksi munatangoksi.

Kaikki viipaleet ovat kauttaaltaan samankokoisia, ei hukkapaloja.

Pitkämunaa myydään pakasteena 10 kappaleen laatikoissa.

Vakuumipakatun munatangon pituus on noin 18 cm, halkaisija 4 cm ja paino 300 g.

Tuote säilyy sulatuksen jälkeen avaamattomana 8 vrk ja avattuna 2 vrk +0-4 ºC:ssa.

Ota kantaa: Söisitkö pitkämunaa tavallisen kananmunan sijasta?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu