Puheenaihe

Ovet käyvät kauppakeskuksissa – Tässä ostosparatiisien suosikit

Kauppakeskus Itis sijaitsee nimensä mukaisesti Itäkeskuksessa.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Pääkaupunkiseudun kauppakeskukset kasvattivat viime vuonna lähes poikkeuksetta suosiotaan. Kaikkiaan yhdestätoista kauppakeskuksesta vain kaksi menetti viime vuonna kävijöitään edellisvuoteen verrattuna.

Eniten kävijämäärä lisääntyi espoolaisessa Ainoan kauppakeskuksessa, missä kävijöitä oli vuonna 2015 peräti 14 prosenttia enemmän kuin 2014. Kasvu selittyy osittain suurella remontilla, jonka avulla Ainoaa kohennettiin merkittävästi.

Toinen kasvaja oli Itis, jossa kävijämäärä paisui yhdeksän prosenttia vuodessa. Myös Vantaan Jumbo sai vuodessa puolitoista prosenttia lisää asiakkaita.

Sen sijaan Matinkylän Iso Omena ja Vantaan Myyrmanni olivat asiakaskunnan suhteen menettäjiä.

Luvut perustuvat Ely-keskusten yhdessä alueellisten toimijoiden kanssa laatimaan tuoreeseen Alueelliset kehitysnäkymät 2016 -julkaisuun.

Vanhoissa ostoskeskuksissa myyntien volyymit jatkavat laskuaan. Tämä on johtanut siihen, että useita 1970- ja 1980-luvulla rakennettuja ostoskeskuksia todennäköisesti puretaan muutaman vuoden kuluttua.

Lähiöiden ostoskeskusten huono kunto ja ikä karkottavat potentiaalisia yrittäjiä. Viime vuonna purettiin muun muassa Helsingin Maunulan ostoskeskus. Lähitulevaisuudessa metron tieltä puretaan Kivenlahden ja Soukan ostoskeskukset.

Lisäksi purkulistalla on Espoossa Karakallion, Matinkylän ja Westendin ostoskeskukset, Helsingissä esimerkiksi Laajasalon ja Vantaalla Kaivokselan ostoskeskus.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu