Makumaailma

Vuoden tarjoilija viihtyi keittiössä vain yhden päivän

Vuoden Tarjoilija Taneli Lehtonen työskentelee Ravintola Murussa, eikä hänellä ole sieltä kiire minnekään.

Marjatta Sassila

Ravintola Murussa ottaa vastaan kohtelias, sopivan hillitty ja hymyilevä mies. Hän on Taneli Lehtonen, vuoden tarjoilija 2016.

Vuoden tarjoilija -kilpailu perustettiin 2013 edistämään tarjoilijoiden työn arvostusta.

– Olen kotoisin Raumalta, missä opiskelin kokiksi. Olin keittiössä päivän, jonka jälkeen sali veti puoleensa. Helsingissä työskennellessäni olen huomannut, että nykyään keittiön ja salin yhteispeli toimii. Keittiössä ymmärretään asiakaspalvelun merkitys. Lautasten kantaminen ei ole vaikeaa, mutta tarjoilu on paljon muutakin, sanoo Lehtonen.

Tarjoilijalla pitää olla ihmisten lukemisen taitoa sekä tilannetajua."

Lehtosen mukaan hyvälle tarjoilijalle tärkeintä on asiakas. Tärkeää on myös, että työvälineet ja työtilat ovat viimeisen päälle kunnossa ennen kuin ravintolan ovet avataan. Se kertoo ammattilaisuudesta ja oman työn arvostamisesta.

– Tarjoilijalla asiakaspalvelun sosiaalisen puolen on tultava itsestään. Tarjoilijalla pitää olla ihmisten lukemisen taitoa sekä tilannetajua. Minulle tämä työ on intohimo. Haluan olla juuri ravintola-alalla, en ole täällä vain tienaamassa.

Tutkiminen jatkuu työajan ulkopuolellakin. Lehtonen haluaa kehittyä ja oppia koko ajan.

Lehtosen erityisosaaminen on viineissä, sillä hän on sommelier, viinien tuntija. Hän on ollut töissä muun muassa Nokassa, Savoyssa, Chez Dominiquessa ja nyt Murussa.

Viiniasiantuntijaksi Lehtonen on kouluttautunut, mutta tarjoilijan työn hän on oppinut tekemällä.

Kilpailua varten Lehtonen harjoitteli työajan ulkopuolella työpaikalla sekä treenasi ja luki myös kotona. Kilpailussa kysyttiin muun muassa menun suunnittelun ja viiden hengen seurueesta huolehtimisen lisäksi klassisia tarjoilijantaitoja, kuten vatitarjoilua ja ruuan liekittämistä. Harjoittelu jatkuu, sillä kisoista palkinnoksi tuli apuraha ja tutustumismatka Torresin viinitilalle.

Lehtosen seuraavat tavoitteet ovat sommelierien SM-kilpailut syksyllä ja ensi vuonna Lahdessa järjestettävät pohjoismaiset tarjoilijakisat.

– Tietoa ja taitoa tulee pitää koko ajan yllä. Asiakkaat ovat hyvin tietoisia nykyään esimerkiksi viineistä. Ei näytä hyvältä, jos asiakas tietää enemmän kuin tarjoilija. Kun ehdin, käyn syömässä muissa ravintoloissa tai juomassa vaikka cocktailin, jotta tiedän, missä mennään.

Ravintola-ala on ottanut isoja harppauksia viime vuosina. Alalle tulee innokkaita nuoria ihmisiä ja eteenpäin mennään kaikilla osa-alueilla. Lehtosen mukaan edellisen sukupolven työ alkaa nyt näkyä. Lehtonen kiittelee alan yhteisöllisyyttä.

– Toivoisin, että Suomessa välillä pysähdyttäisiin miettimään, mitä halutaan tehdä ja mitä maailmalla tapahtuu sen sijaan, että painetaan vaan vauhdilla eteenpäin. Meillä on kaikilla sama maali eli tyytyväinen asiakas.

Teksti: Marjatta Sassila

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Vesisommelier: Pulloveden laatu ei riipu hinnasta4.2.2014 10.54

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu