Puheenaihe

Blogisti sivuuttaa humalaiset, hullut ja Hommaforumin – "Some on hämärtänyt laillisuuden rajat"

Sakari Timonen on bloggaava juristi, joka on saanut paljon lokaa niskaansa sosiaalisessa mediassa.

Martti Huusko

Juristi Sakari Timonen tarkastelee ja kommentoi yhteiskunnan eri ilmiöitä kriittisesti Uuninpankkopoika -blogissaan. Vihapuheelle hän laittaa nollatoleranssin.

Uuninpankkopoika on sosionomi, oikeustieteen kandidaatti Sakari Timosen (sd.) alter ego. Hän ilmoittaa mielenkiintonsa kohteeksi juridiikan, politiikan ja tiedonvälityksen, mutta ei rajaa railakkaista kannanotoistaan muitakaan aihepiirejä, jos sille päälle sattuu.

Blogeissaan Uuninpankkopoika ei kirjoita iloa tihkuvaa tekstiä, ja saakin niistä kohtuullisen paljon palautetta. Asiallisiin palautteisiin hän kertoo suhtautuvansa asiallisesti ja huumoriin huumorilla.

– Rähisijät otan vastaan ilkeydellä tai en ollenkaan. Kunnianloukkaukset ja laittomat uhkaukset käsitellään käräjäoikeudessa, Timonen sanoo.

Timonen puhui vihapuheesta Paikallislehtien Päätoimittajayhdistyksen päätoimittajapäivillä Kolilla huhtikuun lopulla.

Uuninpankkopoika on itsekin joutunut vihapuheen ja laittoman uhkauksen kohteeksi kannanottojensa takia.

– Sanomisen vastuu on hukassa! Sananvapaus on nykyään lupa tehdä itsestään idiootti. Nämä ”sananvapauden puolustajat” puolustavat todellisuudessa vain omaa sananvapauttaan, ja heidän uhkailunsa kohdistuu usein naisiin, joilla on pieniä lapsia.

Sosiaalinen media on hävittänyt ihmisiltä sosiaalisen kontrollin."

Sosiaalisessa mediassa vihapuheet ja laittomat uhkaukset ovat Timosen mukaan lisääntyneet todella paljon.

– Sosiaalinen media on hävittänyt ihmisiltä sosiaalisen kontrollin. Kuka sanoo pahimmin, se saa eniten peukutuksia. Laittomuuksien suhteen pitää olla kuitenkin nollatoleranssi, Timonen muistuttaa.

Laittomuuksien tunnusmerkistö on juristin mukaan laaja ja täyttyy liian monen kirjoittajan kohdalla netissä.

– On mennyt arpajaisiksi, kuka sieltä poimitaan, sillä poliisin resurssit ovat pienet. Esimerkiksi Rajat kiinni -ryhmästä olisi vielä 4–5 vuotta sitten otettu kuulusteluun jokainen.

Poliisijohtaja on ilmoittanut, että poliisi tulee puuttumaan kansanryhmää vastaan kiihottamiseen kovasti, ja se on Sakari Timosen mielestä perusteltua.

– Ensin tulee vihapuhe, sitten tulevat teot. Esimerkiksi polttopulloiskuihin pakolaiskeskuksia vastaan on ideat poimittu todennäköisesti netistä.

Laiton uhkaus on Timosen mukaan sellainen, että sen kohteeksi joutuneella on syytä pelätä turvallisuutensa puolesta.

– Poliisi suhtautuu laittomaan uhkaukseen vakavasti, juristi tietää.

Talvella Uuninpankkopoikaa uhattiin. Uhkaajan rikostaustan takia Timosella oli syytä pelätä, joten hän ilmoitti asiasta poliisille. Toukokuussa asia on käräjillä.

Mitä tehdä, jos kohtaa vihapuhetta netissä?

Hullut ja humalaiset voi Timosen mielestä sivuuttaa. Vihainen puhe ei ole aina vihapuhetta, ja sellainen ei Uuninpankkopoikaa hätkäytä, vaan hän moderoi ne pois sivuiltaan.

– Henkilökohtaisiin ilkeyksiin vastaan joko mykkyydellä tai vielä ilkeämmin. Tai vastaan, että kiitos palautteesta, käsittelemme sen mahdollisimman pian – ja unohdan koko jutun.

Kunnianloukkauksen suhteen Timosella on kuitenkin nollatoleranssi. Hän pitää tärkeänä, että oikeat keskustelijat eivät pelästy, eivätkä hiljene.

Maahanmuuttovastaisia julistajia, joita löytyy vaikkapa Hommafoorumin sivuilta, Sakari Timonen ei pidä edes keskustelijoina, eikä tuhlaa heihin ruutia.

– He ovat kaikkea vastaan.

Timonen muistuttaa vielä, että rasismi ei ole rikos, mutta rikoslaki tuntee rasistisen motiivin.

– Esimerkiksi jos ravintolassa saa turpaan vaikkapa ”ryssänuskon” perusteella, siinä on rangaistusta määrättäessä ankaroittamisperuste.

Teksti: Eeva-Liisa Pennanen

Pitääkö bloggareiden keskustella myös toista mieltä olevien kanssa?

Kyllä
53% (179 ääntä)
Ei
47% (157 ääntä)
Ääniä yhteensä: 336

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu