Salve jatkaa toistaiseksi "ihan niin kuin ennenkin"

Nykyisessä osoitteessa ravintola Salve on ollut vuodesta 1927, ja HOK-Elanto on Salven 9. yrittäjä.

Helsingin Uutiset arkisto

Kohu ravintola Salven ympärillä on laantunut, mutta moni yhä kysyy, miten entiselle merimieskapakalle ja legendaariselle silakkaravintolalle käynyt? Onko se peräti lopettanut?

Salve jatkaa ennallaan, mutta kulisseissa tapahtuu.

– Meillä on keskustelut HOK-Elannon kanssa käynnissä, ja tarkoitus saada asiaan ratkaisu toukokuun loppuun mennessä, Royal Ravintolat Oy:n toimitusjohtaja Aku Vikström kertoo.

Hän huomauttaa, että heillä on kiinteistön ja "ravintolan omistajan" kanssa vuokrasopimus, joka alkaa 1.1.2017.

Neuvotteluyhteyden vahvistaa myös HOK-Elannon toimialajohtaja Jouko Heinonen. Hän ei enää sulje kokonaan pois mitään ratkaisuvaihtoehtoa

– Siitä, kuka jatkaa, ollaan yhä eri mieltä.

Taistelu Salvesta alkoi, kun ravintolan liiketilan omistava Asunto Oy Hietala Bostads Ab ei suostunut uusimaan pitkäaikaista vuokrasopimusta ravintolan liiketoiminnan omistavan HOK-Elannon kanssa, vaan teki uuden sopimuksen Royal Ravintoloiden kanssa.

– On aika vahvistaa Salven legendaa ja tasoa. Asetimme riman korkealle ja löysimme tarjouskilpailun kautta uudeksi ravintoloitsijaksi Royal Ravintolat, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Markku Häyrinen sanoi Royalin tiedotteessa.

Suivaantunut HOK-Elanto ilmoitti, että se lähtee talosta mukanaan "kaikki mikä liittyy Salveen". Nimen Salve se oli rekisteröinyt itselleen.

Helsingin Uutiset kertoi asiasta ensimmäisenä 11.4.2016, jonka jälkeen muiden muassa MTV:n Makuja.fi-sivusto uutisoi, kuinka legendaarisen helsinkiläisravintolan "häätö" kuohuttaa somessa.

Heinosen mukaan varteenotettavia muuttokohteita löytyy Hietalahdesta parikin. Siihen asti Salve jatkaa ihan niin kuin ennenkin.

– Huolehdimme niin kanta-asiakkaista kuin turisteista.

Todennäköiset vaihtoehdot ovat:

1. HOK-Elanto myy rekisteröimänsä Salven nimen ja irtaimiston Royalille, mikä voi olla kaikille edullisempi ratkaisu kuin:

2. HOK-Elanto muuttaa toisaalle ja Royal perustaa uuden ravintolan, jolloin kumpikin joutuu perusteellisesti investoimaan ravintolaansa.

Toisen vaihtoehdon toteutuessa asiakkaat saisivat valita "uuden Salven" ja "vanhan Salven" välillä.

Jompikumpi niistä täyttäisi ensi vuonna 120 vuotta, sillä Salve toiminta alkoi jo 1897 pienestä kioskista, jonka luukusta myytiin ruokaa ja tupakkaa merimiehille.

Nykyisessä osoitteessa ravintola on ollut vuodesta 1927, ja HOK-Elanto on Salven 9. yrittäjä.

Helsingin Uutiset järjesti syksyllä 2015 äänestyksen pääkaupunkiseudun silakka-annoksesta. Salven paistetut silakat sai 24 prosenttia äänistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän sakari.nupponen@media.fi kuva
Sakari Nupponen