Puheenaihe

"Teillä Suomessa on se sosialistinen järjestelmä..." – HS: Tämän takia USA työllistää pakolaiset 8 kuukaudessa

Suomessa pakolaisten työllistyminen kestää useita vuosia. Yhdysvallat työllistää tarkkaan valitsemansa tulijat alle vuodessa.

Johanna Erjonsalo

Yhdysvallat on onnistunut erittäin hyvin maahan vuosittain saapuvan noin 100 000 pakolaisen työllistämisessä, kertoo Helsingin Sanomat.

Siinä missä Suomessa humanitaaristen pakolaisten työllistyminen kestää keskimäärin useita vuosia, pärjää suurin osa Yhdysvaltoihin tulevista pakolaisista omillaan jo alle vuodessa.

– Kahdeksan kuukauden kuluttua saapumisestaan 85–90 prosenttia pakolaisistamme tulee toimeen omillaan, sanoo pakolaisjärjestö ECDC:n kouluttaja David Gooze HS:lle. 
Goose selittää Yhdysvaltain onnistumista yhteiskuntajärjestelmien erolla.

Yhdysvalloissa viranomaiset eivät anna pakolaiselle mahdollisuutta jäädä elämään tukijärjestelmän varassa.

HS kuvailee Yhdysvaltojen vastaanottojärjestelmää niin, että pakolaiset haetaan lentokentältä ja heille järjestetään koulut ja asunnot. Vuokra maksetaan kuitenkin vain muutaman kuukauden ajan. 

Noin puoli vuotta maahan saapumisen jälkeen pakolaisen odotetaan elättävän itsensä.

Suomessa turvapaikanhakija ei voi mennä töihin yhtä nopeasti, koska hän vasta hakee lupaa jäädä maahan. 

Työlupaa voi hakea noin puolen vuoden kuluttua saapumisesta.

– Teillä on – mikä sen nimi olikaan? – sosialistinen järjestelmä. Mutta Yhdysvallat perustuu rahaan. Täällä ei voi olla laiska, Goose tiivistää erot.

Monet pakolaiset aloittavat Goosen mukaan minimipalkalla, ja heille annetaan 3–4 kuukautta aikaa todistaa osaamisensa, kunnes Gooze auttaa heitä hakemaan parempia töitä.

Palkka voi olla esimerkiksi 8,5 dollaria tunnilta eli noin 8 euroa. Jos koulutetut pakolaiset kieltäytyvät työstä, heiltä saatetaan viedä tuet.

Merkittävä ero Suomen ja Yhdysvaltain välillä on myös se, että Suomeen tulee eniten niitä pakolaisia, joilla on rahaa ja uskallusta lähteä pitkälle matkalle salakuljettajien houkuttamana. Suomea markkinoidaan lähtömaissa korkean sosiaaliturvan maana.

Yhdysvallat sen sijaan valikoi pakolaisensa tarkkaan. Kaikki käyvät lähtömaissa tai pakolaisleireillä läpi jopa 2–4 vuoden seulonnan. HS:n mukaan seulonnassa tarkistetaan terveys ja tausta, mutta ei koulutusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu