Puheenaihe

Tympiikö valkolakki? Muistathan nämä hauskuudet: laketti ja yo-mirri!

Laketti ja ylioppilasmirri ovat oivi vaihtoehtoja ylioppilaalle, joka haluaa erottautua perinteisten valkolakkien merestä.

Lari Heikkilä

Perinteisen valkolakin rinnalle marssitettiin tasan viisi vuotta sitten vinkeä vaihtoehto: laketti. Laketti on kaunis, kukkamainen ruusuke, joka sopii pidettäväksi esimerkiksi ylioppilaan hiusten somisteena. Ruusukkeen keskellä komeilee kultainen lyyra.

Laketin äiti, helsinkiläinen Kirsi Nisonen on tyytyväinen lakettien saamaan suosioon. Sorean asusteen voittokulku alkoi jo keväällä 2011.

– Se tuli markkinoille juuri ennen vappua ja etenkin ensimmäisenä keväänä lehdistö oli hyvin kiinnostunut laketista. Seuraavina vuosina myynti laajeni käytännössä koko maahan, Nisonen kertoo.

Lakettia on viiden vuoden kuluessa myyty sadoittain.

– Aivan ensimmäisenä vuonna laketti oli ehkä uusi "muotivillitys", mutta sen jälkeen sen hankkineet ylioppilaat ovat ehkä keskimääräistä kiinnostuneempia pukeutumisesta, muodista ja erilaisista tyyleistä, Nisonen luonnehtii.

– En missään tapauksessa suunnitellut lakettia sen vuoksi, että se jotenkin syrjäyttäisi perinteisen valkolakin. Laketti päinvastoin täydentää ylioppilasjuhlaa.

Ylioppilaat saattavat käyttää lakitustilanteessa tavanomaista valkolakkia, mutta lakkiaispäivän iltarientoja varten otetaan käyttään kukkamainen laketti.

– Se on ihan luontevaa, sillä vaihdetaanhan muutakin pukeutumista vuorokaudenajan mukaan.

Lakettia on haluttu jopa tuunata: Nisoselta on kysytty lakettia teekkari- ja tohtoritunnuksin tai peräti maakuntaväreihin sovitettuna. Myös ammattiin valmistuvat ylioppilaat ovat halunneet hankkia "ammattilaketin" itselleen.

– Olenpa nähnyt sellaistakin, että ylioppilas antaa laketin äidilleen, siis samaan tapaan kuin äidinlyyran. Äiti voi käyttää sitä sitten juhlapäivänä rinnassaan.

Vuonna 2013 Nisonen suunnitteli kenties astetta miehisemmän tunnuksen, ylioppilasmirrin. Mustavalkoisen solmion keskellä on laketin tavoin kultainen lyyra.

– Kyllä sitäkin on myyty melko hyvin. Komealle nuorelle miehelle – ja miksei naiselle – sellainen sopii erittäin hyvin, Nisonen myhäilee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu