Puheenaihe

Suosikkimeteorologi löysi uuden innostuksen – tutkinut jo 1800 maalausta Suomesta

AMMATTILAINEN  Seija Paasonen on tutkinut taivasta lähes aina. Nyt todellisen taivaan sijaan katse kohdistuu taideteosten taivaisiin.

Tuusulanjärvi on inspiroinut kautta aikojen Rantatien taiteilijoita maisemamaalauksiin ja erilaisten sääilmiöiden kuvaamiseen. Kuvauspäivänä taivas oli niin syvän sininen, ettei Paasonen muistanut kovin montaa taideteosta, jossa taivas olisi näyttäytynyt samanlaisena.

Jaana Kosunen

Kirkasta auringonpaistetta ja raivokasta myrskyä. Sumupilviä ja kauniin tunnelmallisia auringonlaskuja.

Tällaisia sääilmiöitä ja taivaita on meteorologi Seija Paasonen tutkinut työelämässään jo pitkään. Kun hän viime marraskuussa jättäytyi virkavapaalle, olisi voinut kuvitella, että tauko kaikkeen työhön liittyvästä olisi tehnyt terää.

Mutta ei. Paasosen katse suuntautui yhä vain tiiviimmin kohti taivasta. Todelliset taivaat tosin vaihtuivat nyt esikuviansa vieläkin maalauksellisempiin versioihin – taideteosten taivaisiin.

Puolen vuoden aikana Paasonen on tutkinut yli 1800 maalausta Suomesta, mutta myös muualta Euroopasta sekä Yhdysvalloista. Ajalta, jolloin sääilmiöitä ei kuvattu kameralla, vaan taiteilijan siveltimellä. Näiden teosten pohjalta hän halusi selvittää, mikä merkitys säällä on maalauksissa ollut.

Vaikka analysointityö onkin vielä kesken, pystyy Paasonen jo nyt toteamaan, että monet taiteilijat selkeästi tavoittelivat todenperäisyyttä taivaan kuvaamisessaan. Tiedemiesten opit sisäistettiin ja ”oikeasta” taivaasta muodostui tärkeä osa kokonaisuutta. Toki eteen osui myös paljon teoksia, joissa tilanne ja maalauksen tavoite oli toinen. Tällöin meteorologin silmä nappasi vinksahtaneen tilanteen heti.

– Sateenkaarta ei vain synny, jos aurinko paistaa väärästä suunnasta, hän täsmentää.

Jo nuorena tyttönä Paasonen tunsi suurta viehtymystä taiteeseen. Hän piirsi ahkerasti ja suunnitteli uraa arkkitehtuurin puolella. Lopulta tiede vei voiton, mutta unelma taiteen tutkimisesta jäi kytemään.

– Tutkin taidetta usein hieman omalla tavallani. Kun moni tarkastelee etualalla olevia ihmisiä, minulla katse nauliutuu maisemiin ja taivaisiin. Vertaan tieteellisiä tietojani teokseen ja mietin, onko jokin sääilmiö juuri tulossa vai kenties vasta mennyt. Nyt olen saanut keskittyä täysin omaan näkökulmaani, joka monen mielestä saattaa olla ehkä hieman omalaatuinen, hän nauraa.

Omalaatuinen tai ei, aiheesta on kiinnostuttu kansainvälisestikin. Iso-Britanniassa seminaarissa Paasoselta kysyttiin, syntyisikö tekstiä mahdollisesti myös englanniksi. Ruotsissa taidemuseoissa kiertäessään esitettiin pyyntö ruotsinkielisestä tekstistä. Paasonen on kyselyistä hieman hämmentynyt, mutta toki varsin otettu.

– Kun hain apurahaa tutkimukselleni, ajattelin, ettei kai tämä voi kiinnostaa ketään muuta kuin minua. Taisin olla väärässä.

Seija Paasonen esittelee puolen vuoden mittaista tutkimusmatkaansa Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin -esitelmässään Halosenniemessä 9.6. kello 18.

Teksti: Jaana Kosunen

Seija Paasonen

Seija Paasonen on tehnyt tutkimusta taiteilijoiden taivaista: niiden sääilmiöistä tieteen silmin.

Parhaillaan hän kirjoittaa aiheesta kirjaa.

Tutkimuksessa on mukana yli 800 suomalaista taideteosta sekä vajaa tuhat muista maista. Suomesta erityisen tutkinnan alla on ollut Pekka Halonen ja Eero Järnefelt.

Pääosa teoksista on 1800-luvulta, varhaisimmat 1500-luvulta.

Paasonen sai tutkimukseensa Tiedonjulkistamisneuvottelukunnan työskentelyapurahan.

Paasonen työskentelee Ylellä meteorologina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu