Paikalliset

Oman pellon perustajat löysivät puutarhurin

Herttoniemen ruokaosuuskunnan hallitukseen kuuluvat Salla Kuuluvainen ja Olli Repo uskovat, että sopiva pelto löytyy, kuten löytyi puutarhurikin. Tavoitteena on itse tuotettu lähiruoka. - Jotain laitamme tänä keväänä kasvamaan. Se on tavoite, kaksikko linjaa.

Jussi Vehkasalo

Herttoniemen ruokaosuuskunnan Olli Repo ilmoittaa Salla Kuuluvaiselle ilouutisen:

– Olemme löytäneet puutarhurin!

Molemmat kuuluvat vasta perustetun osuuskunnan hallitukseen. Tavoitteena on vuokrata kolmisen hehtaaria viljelyspeltoa pääkaupunkiseudun nurkilta.

– Kasvihuone olisi myös kiva. Mutta se voisi olla myös eri paikassa kuin pelto, Kuuluvainen linjaa.

Sopivaa peltoa ei vielä ole löytynyt.

– Olemme kyselleet myös kaupungilta, mutta kaupungin mailta ei vuokrattavaksi kolmea hehtaaria löydy, Repo jatkaa.

Esimerkiksi Haltialassa kaupungilla on peltoa vaikka muille jakaa. Kolmen hehtaarin siivu ei olisi paljon.

– Ruokaosuuskunnan luulisi olevan sellaista toimintaa, jota kaupunki haluaisi tukea.

Osuuskunta ottaa mallia CSA (Community Supported Agriculture) -liikkeeltä. Se sai alkunsa 1960-luvulla Saksassa, Sveitsissä ja Japanissa. Nyt esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Britanniassa on yhteensä jopa kymmeniä tuhansia CSA-ryhmiä.

– Tämä on ensimmäinen tällainen kokeilu Suomessa. 1990-luvulla biodynaamisten kasvisten viljelijät kokeilivat vastaavanlaista, mutta kokivat sitten, että ihmiset eivät vielä ole valmiita tällaiseen toimintamalliin, Kuuluvainen tietää.

Nyt ruokaosuuskunnan synnyttämistä helpottaa esimerkiksi internet, joka edesauttaa kiinnostuneiden verkottumista.

 

Kasvihuone olisi myös kiva.”

– Puolensataa on maksanut osuuskuntamaksun. Osuuskunnassa täytyisi olla vähintään sata taloutta, jotta kustannukset taloutta kohti eivät nousisi liian korkeiksi, Repo laskeskelee.

 

Kustannuksia tulee peltoa viljelevän puutarhurin palkkamenoista, pellon vuokrauksesta ja monesta muusta asiasta. Kun satoa tulee, saa siitä maksamansa euromäärän mukaan pienemmän tai isomman osuuden.

– Euromäärästä riippuen saa käyttöönsä tietyn määrän pisteitä. Kukin tuote maksaa tietyn pistemäärän verran. Voi siis valita mitä itse haluaa.

Pellolla on tarkoitus viljellä kasviksia ja juureksia sekä esimerkiksi yrttejä. Tarvetta on myös varastolle ja jakelupisteelle sekä kuljetukselle.

Lisätietoa osuuskunnasta: olirepo@gmail.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu