Ruoka

Kokonainen ruokakirja viinasta – jota ei juoda

RUOKA  Sarjassa arvioidaan uutuuskeittokirjoja ja kokeilaan, miten reseptit onnistuvat kotikeittiössä.

Viikon keittokirjana testattiin tätä opusta.

Anikó Lehtinen

Jonna Pulkkinen, Merja Ruotsalainen: Viinakeittokirja. Atena Kustannus, 2016

Erilaisia alkoholeja käytetään laajalti drinkeissä ja muutenkin juomissa, mutta harvalle tulee mieleen käyttää alkoholia ruuanlaitossa tai leivonnassa.

Vaikka kannattaisi, koska erilaisista alkoholeista tulee viehättävää lisämakua erilaisiin ruokalajeihin.

Kirjailija Jonna Pulkkinen ja valokuvaaja Marja Ruotsalainen ovat julkaisseet keittokirjan, jossa alkoholit näyttelevät pääosaa ruuanlaitossa. Viinakeittokirjassa kokataan, leivotaan ja sekoitellaan ruokia erilaisista alkoholeista.

Viinakeittokirjan ruokalajit on jaoteltu osin ruokalajeittain ja osin ruokatilanteittain. Tämä tekee kirjasta välillä sekavan – varsinkin, kun ruokailutilanteen nimi voi olla esimerkiksi ”makkarat”, ”krapula” ja ”venetsialaiset juhlat” (jotka tarkoittavat kirjassa kesäisiä grillijuhlia). Kaikki reseptit löytyvät kuitenkin selkeänä listana aina osion nimen alta.

Keittokirja on tekijöiden mukaan myös vahvasti suomalainen. Tämä näkyy muun muassa reseptien raaka-aineissa tai ruokien tekotavoissa. Resepteissä käytetään muun muassa puolukkaa, kuusenkerkkää, hirvenlihaa ja tervaa.

Kirjan alkuun on koottu napakka perustietopaketti erilaisten alkoholien käytöstä ruuanvalmistuksessa.

Hyödyllistä tietoa on paljon: kirjassa käydään lyhyesti läpi muun muassa alkoholin käyttömääriä ja erilaisia ruuanvalmistustapoja eli miten alkoholilla marinoidaan, haudutetaan, maustetaan ja liekitetään.

Myös eri alkoholijuomien maistumista ruuissa käsitellään omassa luvussaan.

Kirjan visuaalinen ilme on selkeä. Ruotsalaisen kuvat ovat herkullisen yksityiskohtaisia.

Välillä tekstiä on kuitenkin paljon, minkä vuoksi kirja olisi kaivannut ehkä voimakkaampaa otsikointia.

Myös kansi on erikoinen – vaikka reseptit ovat todella herkullisia, kansi ei houkuttele varsinaisesti syömään.

Lue myös: Näin resepti onnistui

Kenelle?

Runsaan baarikaapin omaavalle.

Herkuttelijalle, joka syö kaikkea.

Runsaitten ja tulisten makujen ystävälle.

Lahjaksi miehelle liekitysalkoholin kera.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu