Makumaailma

Ketjuravintolat äkkäsivät markkinaraon – jopa vegaanit himoitsevat mättöruokaa

Aliisa Maunula ja Ella Piiroinen antoivat Chico’sin nyhtökaurahampurilaiselle kouluarvosanaksi keskimäärin kahdeksan.

Toni Tervo

Vegaaninen ruoka.

Moni mieltää sen iduiksi ja viherpiiperrykseksi. Moni ajattelee, että vegaanisen ruokavalion noudattaminen on raskasta, kaiken nautinnon kieltävää suorittamista.

Harvoin kuitenkaan nostetaan esiin, että myös vegaanit haluava välillä mässäillä rasvaisella ja epäterveelliselläkin ruualla. Vegaanius ei ole synonyymi terveille elämäntavoille.

Tämän ajatuksen nimeen vannovat muun muassa Facebook-ryhmä Sipsikaljavegaanien lähes 17 000 jäsentä. Ryhmässä jaetaan tietoa vegaanisesta "mättöruuasta" ja vinkkejä sen saamiseksi.

– Ennen vegaaniksi ryhtymistä olin lakto-ovo -ruokavaliolla. Silloin söin itse asiassa terveellisemmin, kun ei ollut näin paljon tietoa hyvästä pikaruuasta, ryhmän ylläpitoon kuuluva Aliisa Maunula nauraa.

Kuten Sipsikaljavegaanien jäsenmäärä kertoo, vegaanisen ruokavalion suosio kasvaa Suomessa kovaa vauhtia. Tämän ovat huomanneet kauppojen lisäksi myös ravintolat ja nimenomaan sellaiset ketjut, joita ei välttämättä yhdistäisi ensimmäisenä terveysintoiluun.

Muun muassa Chico's on tuonut valikoimaansa runsaasti nimenomaan vegaanisia ruokalajeja. Vaihtoehtoja löytyy jo lounaslistalta, normaalimenusta sekä jälkiruuista.

– Vegaanisuuden lisääminen lähti ihan omasta kiinnostuksesta. Itse en ole vegaani, mutta olen seurannut vierestä trendin nousua. Ravintoloitsijan tulee olla aallonharjalla ja halusimme osoittaa, että ketjuravintolakin voi olla edelläkävijä, Chico'sin tuotevastaava Jani Vallineva kertoo.

– Näiden annosten osuus on kasvanut tasaisesti. Tarkoitus on lisätä niiden osuutta kysynnän mukaan ja ainakin säilyttää nykyinen taso. Kaikkia annoksia on myös nykyään mahdollisuus räätälöidä vegaaniseksi. Esimerkiksi broilerin voi ottaa pois ja korvata sen jollain toisella raaka-aineella.

Hampurilaisketju Hesburger toi valikoimiinsa maidottoman ja kananmunattoman kasvistortillan sekä soijatikut. Molemmat on varatoimitusjohtaja Jari Vuotin mukaan otettu ilolla vastaan.

– Olemme saaneet niistä paljon positiivista palautetta, niin suoraan ravintoloihin kuin sosiaalisessa mediassakin. Kasvissyönti on selkeä kasvava trendi ja uskomme kysynnän lisääntyvän entisestään tulevaisuudessa.

Donitsiketju Arnolds puolestaan otti vuosia pääsiäisen kausituotteena olleen vegaanisen Tipu-donitsin tänä vuonna pysyvästi vitriiniin.

– Tänä pääsiäisenä kysyntä oli niin kovaa, että päätimme ottaa sen osaksi normaalia valikoimaa. Osa tuotteistamme on kuitenkin ollut jo valmiiksi vegaanisia. Esimerkiksi donitsin voi pyynnöstä kuorruttaa vaikka tummalla suklaalla, Arnolds-ketjun operatiivinen johtaja Sanna Mylly toteaa.

– Jatkossa suunnitteilla on muun muassa vegaaninen bagel ja kahvin kanssa saa nykyään soijamaitoa.

Maunula ja myös Sipsikaljavegaanien ylläpitäjiin kuuluva Ella Piiroinen toivovat, että mahdollisimman monista arkituotteista saataisiin vegaanisia versioita.

– Koskaan ei voi olla liikaa vaihtoehtoja. Esimerkiksi valitettavan monissa sipseissä on vielä maitoa. Vegetuotteita voi löytyä kuitenkin yllättävistä paikoista. Ikeasta saa esimerkiksi vegaanisia Sour Cream & Onion -sipsejä, Piiroinen vinkkaa.

Vegaaninen ruokavalio

Vegaani on henkilö, joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita ja niiden johdannaisia.

Vegaani ei osta eläinperäisiä vaatteita, kuten nahkaa ja villaa, eikä tue palveluita, jotka perustuvat eläinten riistoon.

Vegaanius on eri asia kuin kasvissyönti.

Vegaaniudesta on useita erilaisia asteita, eivätkä kaikki noudata sitä täydellisen tarkasti.

Lähde: Vegaaniliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

"Ruoka, uskonto ja penis..." – vegaanien viesti karjatilan aidassa poiki hilpeän asiallisen keskustelun17.6.2016 10.28
Aatemaailma johtanut jopa koiran kuolemaan – Yle: Varoitus vegaaniruuasta6.6.2016 10.54
Vegaanikauppaa syytetään rasismista – Näin puolustautuu kaupan perustaja1.6.2016 13.52
Helsingin valtuusto siunasi vegaaniruoan – 20 päiväkotia mukaan kokeiluun25.5.2016 22.49
Ruohonjuuri-yrittäjä: "Vegaanikin voi ajaa bemarilla"25.5.2016 08.20
Villiyrtit pelastivat kunnianhimoisen kasvisravintolan21.6.2016 21.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu