Oluet saa kantaa samaan pöytään – Raja-aidat nurin Kampin uudessa katuruokakeitaassa

Kuudesta keittiöstä muodostuu yksi yhtenäinen ravintola ja yksi anniskelualue.

Marketta Karjalainen

Kampin kauppakeskuksessa tänä viikonloppuna aukeava 6K Foodmarket on outo ilmiö suomalaisessa ruokakulttuurissa. Konseptin takana on joukko suomalaisen katuruokakulttuurin pioneereja, jotka haluavat murtaa suomalaisen ruokailun raja-aitoja ja tarjota mahdollisuuden nauttia ruoasta mutkattomasti.

Kuudesta keittiöstä muodostuu yksi yhtenäinen ravintola ja yksi anniskelualue. Erityyppisistä ruoista pitävät ihmiset voivat kukin hakea annoksensa haluamastaan keittiöstä ja ruokailla yhdessä. Jopa pitkän tiskin eri päistä ostetut oluet voi nauttia haluamassaan pöydässä.

6K Foodmarketissa toimivat Street Gastro, Kimchi Wagon, Oatz, BBQ on Wheels, Mad Wok sekä Fisu & Ranet. Joukko katurokaravintoloista ja -festareilta tuttuja tekijöitä on saanut seurakseen kaksi aivan uutta tulokasta.

Jos laatu on kohdallaan, syöjiä riittää kyllä."

Kampin kauppakeskuksessa oli jo ennestään koko joukko katu- ja pikaruokakuppiloita kuten Burger King, Fafa´s, Subway, Hesburger ja Tortilla House.

Pertti Kallioista, joka kuuluu sekä Street Gastron että uuden Mad Wokin perustajiin, tämä ei säikäytä.

– Kyllä väkeä riittää. Kysyntä riippuu siitä, mitä tarjoaa. Jos laatu on kohdallaan, syöjiä riittää kyllä.

Hummeri & Hodarin huonosti sujuneen Kampin valloituksen Kallioinen arvelee kaatuneen hinnoitteluun.

– Hyvä konsepti, mutta ei sitten menestynyt täällä. Pizza ja burgerit menee aina, mutta ehkä hodari tuntui vieraalta.

6K Food Marketissa katuruokayrittäjät yhdistävät voimansa. Uudesta ravintolasta saa kuudentyyppistä ruokaa trendikkäästä nyhtökaurasta burgereihin ja fish & chipsiin. Yllättävimmät maut löytää vastaperustetusta Mad Wokista.

– Tyttöystäväni Wei Zhou tuntee kiinalaiset maut, mutta hänellä ei ole yrittäjäkokemusta. Tässä konseptissa hän pääsee helpommin alkuun, Kallioinen kertoo.

Mad Wok ei Kallioisen mukaan tarjoile kiinalaista suomalaisten tuntemaan tyyliin. Luvassa on aitoja eteläkiinalaisia makuja, tuoreita raaka-aineita ja paljon luovuutta.

Jo ennen ensimmäisen ravintolan avaamista 6K-idea on saanut siinä määrin kannatusta, että seuraava yksikkö on Kallioisen mukaan jo suunnitteilla.

Tyylin on oltava vapaa."

Pasi Hassinen, toinen Street Gastron perustajista ja yksi 6K:n takana olevista kokeista, korostaa mutkattoman asioinnin merkitystä tämän päivän ruokailussa. Tyylin on oltava vapaa mahdollisimman monessa mielessä.

– Valinnan vapaus on se juttu. Ei ole dress codea tai muitakaan rajoja. Ruoat voi syödä käsin tai välineillä, paikan päällä tai mukaan otettuna. Uutta on myös se, että useammasta ravintolasta palanpainikkeeksi ostetut oluet voidaan nauttia saman pöydän ääressä. Vaikka keittiöitä on kuusi, ne ovat kaikki yhtä ja samaa anniskelualuetta.

Toimintamalli on tämän päivän jakamiskulttuurin mukainen."

Hassisen mukaan 6K-keittiöiden ideana on tarjota rehellistä, hyvistä raaka-aineista valmistettua katuruokaa kohtuuhintaan. Mukana olevat ravintoloitsijat ovat myös kilpailijoita keskenään. Poikkeuksellinen asetelma tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia niin ruoan laadun kuin yhdessä saavutettavan hyödynkin suhteen.

– Toimintamalli on tämän päivän jakamiskulttuurin mukainen; rehellinen, toisia osapuolia kunnioittava kilpailu parantaa asiointikokemusta ja hyödyttää sitä kautta meitä kaikkia, toteaa VilleJunttila, joka vetää 6K:n BBQ on Wheels -keittiötä.

Junttilan mukaan mahdollisuudet ovat konseptin ansiosta paljon paremmat verrattuna yksittäisinä toimijoina yrittämiseen.

Kallioisen mukaan 6K:ssa toteutuu sama katuruokahenkisten yrittäjien hyvä yhdessätekemisen henki kuin Street Food -tapahtumissa.

Yhdessä tekemisen ideaa noudatetaan myös Vallilassa Konepajan Brunossa, minne Kallioinen ja Hassinen ovat suunnitelleet yhteensä 20 ruokarekasta koostuvan kesäviikonloppujen ruokakattauksen.

– Yritämme jatkaa siellä myös talvella, Kallioinen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Marketta Karjalainen kuva
Marketta Karjalainen