Puheenaihe

Piispat lotraavat alkoholilla – IL: näin verovaroja kulutetaan

Helsingin piispa Irja Askola on tarjonnut lounaillaan vierailleen runsaasti viiniä.

Päivi Tuovinen

Arkkipiispa Kari Mäkisen ja Helsingin piispa Irja Askolan edustuskulut vuosilta 2011-2015 ovat kosteaa luettavaa, kertoo Iltalehti.

Yksi erikoisimmista esimerkeistä alkoholin ostamisesta on huhtikuun 10. päivä 2014 kello 6.45, jolloin Mäkinen ja hänen seurueensa ostivat Helsingistä Pietariin kulkevan junan ravintolavaunusta viisi Finlandia vodka -paukkua yhteishintaan 45 euroa.

Piispan erityisavustajan mukaan kyseessä oli venäläiseen tapaan toteutettu tervetulomalja, joka kuuluu työhön.

Kuiteista nousevat esiin myös piispojen leirit Suomessa. Esimerkiksi Saariselän hiihtokeskuksessa keväällä 2014 arkkipiispan erityisavustajan luottokortilta lähti 243 euroa: yhdeksän pulloa viiniä, kolme hanapakkausta viiniä ja neljä olutpakkausta eli yhteensä 18 litraa viiniä.

Noormarkussa, Ahlströmin ruukilla arkkipiispan seurue puolestaan osti parikymmentä viinipulloa ja konjakkia.

Arkkipiispan teologisen erityisavustaja Petri Merenlahden mukaan viinit on hankittu piispojen ja seurueen ruokajuomiksi.

Majoitus on selvästi ollut arkkipiispan seurueen budjetissa prioriteetti, sillä esimerkiksi Saariselällä seurueen majoituskulut olivat 4800 euroa, Ylläksellä maaliskuussa 2015 yhteensä 9500 euroa, Noormarkussa 9200 euroa ja Raattamassa 9100 euroa. Seurue on esimerkkitapauksissa ollut noin 12-14 hengen kokoinen.

Helsingin piispa Irja Askola kertoo tarjoavansa mielellään viiniä illallispöydässään. Erikoista on viinin määrä suhteessa illallispoppooseen. Esimerkiksi kesäkuussa 2012 Askola osti Alkosta kolme pulloa viiniä kahta lounasvierasta varten.

Helmikuussa 2012 ja toukokuussa 2011 Askola on ostanut Stockmann Herkusta luksusmereneläviä sekä Alkosta monta pullollista viiniä tarjottavaksi. Erityisavustajan mukaan piispan ostokset ovat menneet virkakäyttöön.

Kosteita palavereita on vietetty myös Helsingin tuomiokapitulissa. Vuosina 2012-2014 sen johtoryhmä on ostanut ravintola Loisteessa ainakin kolme kertaa suuria määriä alkoholia ruokailun yhteydessä.

Erityisavustaja Merenlahden mukaan luottokortteja käytetään vain työtehtävien hoitamisesta aiheutuviin menoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Suuttumus piispan 900 000 euron ökyasunnosta – ”Alkavat mielipiteen ilmaisut riittää”22.9.2015 11.25
Arkkipiispalta terävä viesti: Mainitsi leijonapaidat ja aikansa radikaalin3.11.2015 11.24

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu